На пресконференция в НДК след парламентарния вот и Меглена Кунева, и Божидар Лукарски заявиха, че са против поставяне на условия пред ГЕРБ,
като по този начин показаха, че са склонни да променят изискването си Бойко Борисов да не оглавява правителство, подкрепено от РБ.

Това стана, въпреки че по-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че не вижда мандат за това лидерът на ГЕРБ да бъде министър-председател.

В отговор на въпрос Лукарски каза, че не е бил цитиран правилно, че това условие е било предизборен трик към избирателите. В интервю той заявава това "на шега". 
 
Нека видим ГЕРБ какво ще предложи като персонални назначения. Те са тези, които предлагат да се състави коалиция. Патриотичният фронт заяви, че изключва възможност за преговори единствено с ДПС и РБ”, каза още лидерът на СДС.

Кунева пък коментира, че многократно е заявявала, че друг вид споразумения освен публичните не признават.

Ние имаме ясна програма. Дотук се оплаква политическата сила, която е с най-висок процент. Да имаш първо място е голяма отговорност, ако за втори път ГЕРБ не състави правителство, значи нещо дълбоко не е наред. Нека да чуем ГЕРБ. Принципите не са наричат извиване на ръце. Напълно наясно сме, че е необходимо да се погледне бюджета и да се състави нов“, каза още тя.

По думите на Радан Кънев в този парламент идеална коалиция не може да има, затова поддържат своето предложение следващото Народно събрание да има кратък - двугодишен мандат, като има обединение за необходими спешни реформи. Според Кънев тази формула е неизбежна. 

Той подчерта, че в кабинет, подкрепян и зависещ от ДПС, няма да участват и е напълно невъзможно да отстъпят от това. Според него резултатът на Блока – около два пъти увеличение (9%) от евроизборите, е освен голям успех, и голяма отговорност. 

Надявам се да създадем правителство на ясните приоритети, които да бъдат подкрепени от парламента, заяви по-рано Кунева по БНТ. Тя се обяви за реформи в три области: в съдебната система, в администрацията и публичните финанси, в здравеопазването и образованието.