Той заяви, че е готов да си "сложи главата" и с другите да извадят България от кризата, цитира го БТА. Борисов подчерта, че има и подкрепа от Европа.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че засега на практика не вижда с кого може да се коалира за стабилно правителство.
 
Реформаторският блок по думите му няма достатъчно брой депутати, за да могат заедно с ГЕРБ да съставят кабинет, в същото време от блока поставяли условия, че не желаят Борисов за премиер.

По думите на Борисов, на този етап не може да отговори с кои партии ГЕРБ би могла да се коалира.

От друга страна БСП се чувствали, според лидера на ГЕРБ, наранени в момента и са обявили, че ще са в опозиция. В самата партия ГЕРБ пък не желаели коалиция с ДПС.

В тази ситуация Борисов не виждал как може да има стабилен кабинет и Народно събрание и не изключи възможността много скоро отново да има предсрочен парламентарен вот.

"Все пак данните са много сурови. Заради уважението, което имаме към хората, които са гласували, искам да имаме окончателни или поне достатъчно ясни резултати, за да можем да кажем как са подредени партиите. Реформаторите се представиха зле и коалиция с тях няма да е силна. Проблемът е в левицата, тя е много слаба. Фактът, че ДПС се изравни с нея е лош за България. В тази конфигурация не знам как ще се направи правителство”, добави Бойко Борисов. 

Той допълни, че е готов да направи правителство на малцинството, но не вижда как ще стане това, „при положение, че им се поставят условия преди да са ги поздравили за победата”.

„Моля колегите лидери на партии да преспят с резултатите и с трезвата оценка какво е да имаш 5-6 процента и да имаш големи претенции. Предлагам им, ако им е мила държавата, да загърбят личното. На всички, които считат, че аз бих бил пречка, нормално е победителят да излъчи премиер, защото той е най-подготвен. Оттам нататък нека всички помислят какво би следвало след още 2 месеца предизборна кампания и служебен кабинет”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че няма да даде пресконференция, тъй като иска да изчака крайните резултати от парламентарните избори. Най-вероятно пресконференцията на ГЕРБ ще е във вторник.

Борисов свърза трагедията във видинското село, при която загинаха 15 души с ниската избирателна активност на днешния парламентарен вот.

"Последната седмица беше толкова песимистична за всички нас, 15 души загинаха. Национален траур, спряхме кампаниите си тогава, когато трябваше да се настройват хората да гласуват. За мен този взрив не е случаен”, допълни той, но отказа да обясни какво има предвид.


Първите резултати на социологическите агенции от днешните избори


КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов срещу Радан Кънев


АНКЕТА: Гласувахте ли на предсрочните избори?

АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференцията при вот?

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?

Вижте какви биха били резултатите, ако изборите бяха в Дир.бг>>