Прокуратурата отказа да коментира дали ще поиска наказателната му неприкосновеност от Европарламента, предаде БНР.

Бившият лидер на БСП е обвинен за изгубването на седем секретни документа на ДАНС, МВР и военното министерство по времето, когато беше премиер (2005 - 2009 година).

На 23 октомври миналата година Станишев сам поиска имунитетът му на депутат да бъде свален и делото срещу него да бъде финализирано. Той изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде взето отношение по повод проточилото се следствено дело.
Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата, заяви тогава бившият премиер.

Само два дни по-късно Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Това се случи, но делото така и не успя да тръгне от три опита по процедурни причини - Станишев и адвокатите му не бяха получили препис от постановлението на прокуратурата, с което предлага той да бъде освободен от наказателна отговорност.

Още през 2011 година държавното обвинение издаде постановление с предложение на Станишев да бъде наложено само административно наказание - глоба. Мотивите бяха, че има има чисто съдебно минало и от действията му не са настъпили материални щети. По закон санкцията може да бъде от 1000 до 5000 лв.

Тогава прокурорите признаха, че Станишев не е загубил умишлено документите. Самият той твърди, че секретни документи не липсват и в свидетелските показания има обяснение за пътя на повечето от тях.

Делото се точи вече 5 години.