В съобщението не се споменава с кого би била тази "широка коалиция", но обикновено под този термин се разбира съюз за управление между двете най-големи партии, както е в момента в Германия между християндемократите и социалистите, предадоха БТА и "Дневник".

В България това означава коалиция ГЕРБ-БСП. В текста на английски е употребен изразът grand coalition, който е различен от broad coalition, означаващ многопартийно управление с цел контрол над значителна част от парламента.

Бойко Борисов е сочен като очакван победител на 5 октомври, но може да не му достигнат гласове за мнозинство в парламента, което рискува да завлече страната в нов кръг на политическа нестабилност и да застраши перспективите за растеж на икономиката й, допълва агенцията.

"Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната"
, казва лидерът на ГЕРБ в интервю за "Ройтерс".

По-късно Бойко Борисов отрече да е говорил за широка коалиция в интервюто си за агенция Ройтерс.

България е пред третите си парламентарни избори в рамките на 2 години след като през юли подаде оставка предвожданото от социалистите правителство, оцеляло една година на власт сред многолюдни протести срещу корупцията и затиснато от банкова криза и щети и жертви от наводненията, допълва агенцията.

"Ройтерс" казва още, че според Борисов би трябвало в деня след изборите да подаде оставка управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Лидерът на ГЕРБ добавя, че е твърде рано да се решава дали да бъде спасявана Корпоративна търговска банка или да бъде оставена да фалира.

Борисов коментира пред Блумбърг Украинската криза

Украинската криза вероятно ще се усеща поне 10-20 години, подкопавайки икономиката и инвестициите в България, заяви бившият премиер Бойко Борисов в интервю за агенция Блумбърг.

"България ще понася и понася огромни загуби от гледна точка на туризма, доставките на природен газ и цялостните инвестиции", заявява Борисов в интервю за агенция Блумбърг, предаде БГНЕС.

"Комуникацията в Черноморския регион стана трудна заради проблемите между страните от Евроатлантическия регион и Русия", допълва той.

Анкета: За кого ще гласувате?