Той поясни, че обществото има нужда от отговорност и затова той би водил преговори за управление с партиите, които влязат в Народното събрание.

„Другият вариант е да стоим на вратата на залата да видим дали ще има кворум. Сеирджийската политика умори хората”, каза още Миков.

По думите му бъдещата коалиция ще е само въпрос на разговор, а на подробен запис на политиките в различните сфери на живота.

Според Миков, „всеки политик трябва да е склонен на това”, но не и без „съгласие, което се приема от лидерите, партиите и гражданите, които са дали гласа си за тези партии”.

Той посочи, че разговори са възможни с всички партии, които са парламентарно представени. „Да забравим онази деструкция от предишното Народно събрание”, призова Миков.

На въпрос защо коалицията около БСП си смени името той отговори, че партиите, които гравитират около БСП, са привърженици на социалистическата идея. "Няма как да сме всенародни в политическите си виждания”, подчерта Миков.

Според него десните политици не само по принцип, но и според действията им през последните 25 години, са свързани с едрите играчи.

"Българското дясно е деструктивно икономически”, посочи председателят на БСП и напомни за спрените законови промени, които ограничават възможностите на търговските вериги да определят условията, по които работят с българските производители.

На въпрос каква е тогава ролята на милионерите „червени” активисти, Миков отговори: „Всеки, който споделя лявата политика, има право да я изповядва. Това няма отношение към имуществения статус”.

По думите му, след оттеглянето си от ръководството на БСП, Сергей Станишев не се е загубил и участва в кампанията, но двамата рядко говорят заради напрегнатите си програми.

Повече яснота за КТБ

За пореден път Михаил Миков призова да бъдат публикувани стенограмите от консултациите при президента през лятото, когато са били обсъждани варианти за преодоляване на банковата криза.

„Там се обсъждаше въпросът за извънреден закон, включително и промяна на Закона за бюджета, с която да се направи свръхдефицит, който да покрие задълженията на банката”, посочи „червеният” лидер. По думите му БСП е имала много отговорна позиция и не е позволила българските граждани да платят сметката за действията на БНБ.

Според него е можело да стане така, че от всеки пълнолетен български гражданин да се вземат по едно 4-5000 лева от джоба му, за да се плати "фактурата, която Искров фино иска да прехвърли към данъкоплатците, а не към политиците”.

По думите му с думата „дупка” се замъглява цялата история около КТБ – или има липса, или става въпрос за присвояване.

Миков посочи, че трябва да се установи какви вземания са събираеми, „кой има полза от едно изливане на милиарди на данъкоплатеца”, а не „яли, пили и се веселили, а после разпределили сметката на всички данъкоплатци”.

Анкета: За кого ще гласувате?