"Уважаеми г-н проминистър-председател, И по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата", каза Галактион, цитиран от БГНЕС.

"Уважаеми присъстващи, всички, откриваме едно велико заведение – възпитателно учебно, защото възпитателите, каквото възпитат в тези крехки кристални чисти душички, това ще бъде кройката на човека. Това е капиталът на българската нация", продължи митрополитът.

Митрополитът се обърна към присъстващите на откриването – Бойко Борисов, Лиляна Павлова и старозагорския кмет Живко Тодоров - с думите да отговарят за капитала на държавата: "Затова, обръщам се към вас, които след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото, да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България", каза Галактион и се разцелуваха с Борисов.

Това не е първият случай на открита демонстрация на Галактион към Бойко Борисов. В края на месец август тази година в Казанлък митрополитът доказа, че Бойко Борисов кадрува в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. С думите: "Много ти благодаря за Румен Райков" (новия-стар директор на ВиК – Стара Загора) негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион прегърна бившия премиер Бойко Борисов и го разцелува. От своя страна лидерът на ГЕРБ отвърна: "Нали ти казах в първия ден, първото нещо", отговори Борисов с широка усмивка. "И така ще продължим всепобедно", пожела Галактион на Борисов.

По-късно Радан Кънев от Реформаторския блок коментира във Фейсбук: "Чета, че след ръкополагането от ДС за премиер, Борисов пак се е разлютил" . Той написа това по повод словесните нападки между него и Бойко Борисов>>>

По повод думите на Галактион от събота от коалиция "Десните" изпратиха писмо до патриарх Неофит, в което питат дали Светият синод застава зад избора и ръкополагането на Бойко Борисов за премиер на България, извършено по-рано днес от старозагорския митрополит Галактион.