Под 5% са българите, които решават да имат по три и повече деца. Типичната форма на семейство у нас е с едно и две деца, каза президентът Росен Плевнелиев, преди да връчи наградата "Голямото семейство на 2014", предаде БГНЕС.

За втора поредна година държавният глава е домакин на заключителната част на кампания, която засилва вниманието на обществото ни към демографската криза. Целта на мероприятието е да подкрепи и популяризира положителните примери на многодетните семейства у нас.

Победителите тази година бяха излъчени измежду близо 50 семейства с общо 178 деца, които се включиха в кампанията.

Призьорите са Елена и Росен Найденови от София- с четирите им деца, две от които близначета.

И двамата родители работят и са на отговорни позиции – бащата Росен развива ИТ сигурността на голяма банка, а майката - Ели има консултантска фирма за човешки ресурси. Децата са Магдалена е в 5-ти клас, Виктор - в 3-ти клас. Близнаците са Вероника и Кристиян.

Президентът, който е баща на три деца, се похвали, че брат му има пет рожби.

Според Плевнелиев трябва да започнат да се прилагат различни, добре работещи модели в Европа и по света, в подкрепа на многодетните семейства, като гъвкаво работно време.

"Нека ежедневно полагаме грижи - всички нива в държавата, нека покажем своята всеотдайност, подкрепа, дори и своето родолюбие, но преди всичко човечност – всички заедно"
, каза той при връчване на приза.

Президентът посочи, че когато родителите са успешни, децата им също успяват.

"Затова с изборите, които правим всеки ден, с отношението и с възпитанието ние поставяме основите на следващото поколение", каза още президентът Плевнелиев.

Президентът пожела на родителите да отглеждат с всеотдайност децата си, а те - всеки ден да им дават повод за гордост.