Това стана на заседанието на Върховния административен съд по жалбата срещу бившия председател на Народното събрание Михаил Миков, който отказа да даде едномесечен срок на инициативния комитет, събирал подписите за референдум за изборното законодателство, за да отстранят допуснатите грешки, предаде БНР.

Председател на инициативния комитет е настоящият служебен премиер Георги Близнашки.

Попитан дали смята, че ще бъде взето безпристрастно решение, когато премиер е застанал пред съда, той каза:

"Министър-председателят е гражданин като всички останали, насрещната страна е председателят на НС, така че мисля, че става дума за едно високо равнище на представителство. В края на краищата, аз действам като гражданин, в случая председател на Инициативния комитет".

ВАС му даде една седмица да изложи писмени бележки за допустимостта на жалбата си и отложи за днес делото, предадоха БГНЕС и "Фокус".

В момента по него няма ответник, защото няма председател на парламента.
От съда се оправдаха преди време, че насрочването на делото в рамките на 3 месеца е обичайна практика. Близнашки коментира тогава, че вероятно съдът следва рутинна практика, но тя е безотговорна спрямо обществения интерес.

След като писмените му бележки бъдат представени, ВАС ще определи дата, на която трябва да прецени дали да отложи или да прекрати делото.

Според защитата на Близнашки процесът не трябва да бъде прекратяван, а да продължи, защото въпреки че сега няма ответник, това не означава, че такъв няма да има, предаде БТА.

"Може да има прекъсване в политическите функции, но в случая става въпрос за административни функции на председателя на НС и те могат да бъдат осъществявани от неговия правоприемник - председателят на следващото НС", каза пред журналисти Близнашки.

По думите му след изборите се предполага, че ще има ново съотношение на политическите сили в НС и те ще бъдат "значително по-отзивчиви" към идеята за национален референдум.

Според него всички аргументи, че при събиране на подписката са допуснати нарушения се оказали несъстоятелни. Близо 600 000 бяха събраните подписи за референдум "за" или "против" задължителното, електронното и мажоритарното гласуване, но проверката на ГРАО ги стопи до 463 000.

"Ние сме тук за да отстояваме правото на повече от 500 000 български граждани да защитят гледната си точка. Ние сме просто в случая говорители на обществения интерес", добави служебният премиер.

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?