По повод обявената от турските медии среща с президента на Турция, Местан вече каза, че е била "неизбежна и необходима", дори че ще бъде особено полезна за България. И подчерта, че "съвсем естествено" разговорът е проведен на турски език, докато според българското законодателство не може да комуникира на майчин език с избирателите си.

Днес Местан обяви, че е имало три обективни причини да се състои подобна визита и я определи като "класически пример за партийна дипломация в полза на България", предаде БТА.

Според него няма нищо по-естествено председателят на ДПС да бъде в диалог с президента на Турция, след като там живеят стотици хиляди български граждани, които са там не по свое желание.

"Политическата сила, която представлява тези избиратели, трябва да бъде в ефективен диалог с президента на Турция", смята Местан.

Той препоръча на лидерите на другите партии също да се срещнат с представители на турската държава, за да се уверят, че тя е приятелски настроена към България.

Като втора тема в разговорите между двамата е била възможността за увеличаване на турските инвестиции в България. Според лидера на ДПС е необходима активна дипломация, за да се динамизират двустранните отношения в търговския и икономически обмен.

Третата причина за тази среща се разполага в геополитиката, заяви Местан. По думите му светът е изправен пред тежки етнорелигиозни предизвикателства, които могат да бъдат решени с подхода на българския етнически модел.

"Той съвместява принципите на националната държава с правата и свободите на етнорелигиозните различия, които населяват всяка държава", посочи лидерът на ДПС.

Той изтъкна още, че Турция и България, като страни-членки на НАТО, имат огромна роля в разширяването на "зоната на цивилизационната сигурност на района и на света", алтернативата на която е военният конфликт.

Местан изтъкна, че поканата за визитата е отправена от турската страна, затова първите информации за посещението на българската делегация са публикувани в турските медии. Съобщение от пресцентъра на ДПС до медиите не е било изпратено, за да не се изтълкува посещението, като част от предизборната кампания.

Въпреки това, визитата на Местан предизвика остри реакции сред политиците у нас. Янаки Стоилов от БСП заяви, че всички публично трябва да поискаме повече информация какви въпроси е обсъждал той с Ердоган.

"Ние сме за развитие на отношенията между България и Турция, но друг е въпросът, когато български представители на партии обсъждат с най-висши ръководители на турската колко гласове ще се получат от Турция и колко хора ще дойдат да гласуват от там”, коментира кандидат-депутатът на левицата.

Друг социалист - Георги Кадиев, пък написа във Фейсбук:

"Срамно мълчание за недопустимата намеса на Турция във вътрешните работи на България. Срещата на турския президент с председател на българска партия е дипломатически гаф и трябва да се осъди. Все едно Путин да се срещне с Волен Сидеров. Може председатели на партии, депутати, но не президент с партиен лидер".

В същото време лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че от партията ще блокират границата с Турция от 1 октомври до 6 октомври, за да не допусне автобуси с избиратели за вота.


Предизборно послание


Междувременно Лютви Местан откри предизборен митинг в павликенското село Върбовка, където заяви, че ДПС не може да бъде изолирана, защото силата й се определя от доверието и обичта на избирателите. ДПС е решението, а не проблема на България, категоричен бе той.

"ДПС разбира голямата политика като грижа за малките хора. Аз съм тук и ще дойда пак не като голям политик, а като един от вас. Аз съм син най-обикновени тютюнопроизводители, чиито живот е минал с катранени ръце. Те цял живот са си изкарвали хляба с тежък уморителен труд и аз знам как става това”, добави Местан.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на изборите?