Бордът на директорите на "Газпром" одобри на 10 септември внасянето на сумата от 100 млн. евро.

South Stream Transport B.V. е съвместна международна фирма, създадена за проектирането, строителството и експлоатацията на морския газопровод, който ще мине по дъното на Черно море и ще свърже руския и българския бряг.

Междувременно стана ясно, че бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е подписал протокол за взимане на заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ) от „Газпром” за участие в проекта „Южен поток” при лихва 4.25% лихва, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева. Част от тези пари са вложени в дружеството, което ще строи трасето, другите се пазят в Уникредит Булбанк. Според Захариева, България има нужда от този проект, но първо трябва да се договорят транзитните такси за газа.

Парите, които е похарчил БЕХ, са за увеличаване на капитала на "Южен поток - България", срещу което се обяви икономическият министър Васил Щонов. Тръбите за подводната част на "Южен поток" вече са доставени на Пристанище Варна.

50% от South Stream Transport B.V. се държат от "Газпром" , а останалата част е разделена между италианската ЕНИ (20%), германската "Винтерсхал" и френската "Електрисите дьо Франс" (по 15%).

"Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на "Газпром" за изграждането на газопровод с капацитет 63 млрд куб. м.

Неговата цел е да диверсифицира маршрутите за доставка на руски природен газ за страните от Южна и Централна Европа. Предвижда се първите количества газ да потекат по тръбата в края на 2015 г. Очаква се газопроводът да започне да работи с пълен капацитет през 2018 г. Морският участък от газопровода се състои от четири тръби, дължината на всяка една от тях е над 930 км.