Същата по-лека мярка магистратитe постановиха и за бизнесдамата Надежда Минчева, която му е дала два подкупа, съобщиха от Съдебната палата, цитирани от БТА.

Миналия месец Костадин Павлов бе арестуван за корупция, свързана с обществена поръчка. Днес той обжалва наложената му мярка "задържане под страна".

Срещу Павлов са повдигнати общо четири обвинения - за получените от Минчева рушвети - 3000 лв. и 1200 лв., за да упражни влияние върху член от комисията при възлагане на обществена поръчка за доставка на храни за детската градина и за домашния патронаж в Куклен.

Другите обвинения са, че е превишил правата си и е облагодетелствал със 74 327 лв. фирмата "Надежда 2000" ЕООД на Минчева, както и че е скрил оферта за обществената поръчка, с което е ощетил друга фирма-кандидат в конкурса.

Надежда Минчева е обвинена в даването на двата подкупа. Нейни фирми зареждат с храни детски ясли и градини, млечни кухни, училища, студентски столове.

През юли прокуратурата съобщи, че е подарила ваучери на стойност 10 000 лв. за екскурзия в Тайланд на кметицата на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова и на дъщеря й Даниела Драганова, с която е била съдружник. Ваучерите били благодарност за уреден договор за доставки на храни.

Според Апелативния съд в Пловдив няма опасност Павлов и Минчева да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде наложена по-лека мярка за отклонение. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.