Той коментира срещата на върха в Брюксел, като подчерта, че европейските лидери са постигнали пълен консенсус относно избора на Доналд Туск за следващ председател на Европейския съвет.

 Според държавния глава този избор е много сериозна заявка и решителен сигнал, че специално по отношение на Украинската криза и Русия Европейският съюз ще има много ясна и принципна политика, съобщи преслужбата на президенството.

"Източна Европа пое инициативата и вкара свежа кръв в нашия ЕС",
коментира още президентът Плевнелиев.

Той посочи, че широко съгласие сред европейските лидери е имало и по отношение на номинацията на Федерика Могерини да поеме поста на Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност. Сред тримата претенденти за тази позиция беше и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Според президента Плевнелиев България е имала изключително силна кандидатура и по време на последното извънредно заседание на Европейския съвет всички европейски лидери са отправяли поздравления за номинацията, която страната ни е направила.

Според държавния глава в самото начало на дебатите за високите постове в ЕК и при началната подготовка относно състава на комисията е трябвало по-решително да се работи и защити кандидатурата на Кристалина Георгиева.

В събота Бойко Борисов изтъкна, че Сергей Станишев като лидер на европейските социалисти е можел да подкрепи Георгиева, но не го е направил.

"Смятам, че Бойко Борисов, специално по темата за еврокандидатури, би трябвало да мълчи, защото споменът за Румяна Желева все още е достатъчно ярък", коментира пред БНР бившият министър на външните министри Кристиан Вигенин.

Росен Плевнелиев посочи, че в последните няколко дни е водил интензивни разговори, включително и с германския канцлер Ангела Меркел, с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и други, за да се създадат възможности българската кандидатура да получи дипломатическа и институционална подкрепа.

"Не бих искал сега да посочвам конкретика, но мога категорично да заявя, че България ще има силен икономически ресор и много висока и сериозна позиция в Европейската комисия", заяви президентът относно представителството на страната ни в следващия състав на ЕК.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че със сигурност кандидатурата на Кристалина Георгиева ще има успех, защото тя е "изключителен европеец и лидер със световна репутация".

"Този успех ще бъде не само неин, но и на българската дипломация и на българските институции, които имаха амбицията да пожелаят най-високото",
коментира президентът.

Анализатори изтъкват, че Кристалина Георгиева ще е  един от заместник-председателите в следващата Комисия.

До 7 септември ще се водят последните консултации и преговори с всяка една страна-членка относно състава на Европейската комисия, след което той ще бъде обявен. Основната цел е да се сформира силна и добре представена ЕК, която към 1 ноември трябва да влезе с "летящ старт и да може ефективно да
решава проблемите", обясни държавният глава.