Днес правителството одобри позицията на България за предстоящия извънреден съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

Тази събота специална европейска среща на върха трябва да реши кой ще замени Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет и Катрин Аштън като шеф на външната политика на организацията.

Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на ЕК Кристалина Георгиева за Върховен представител.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари.
Встъпването в длъжност на новата ЕК е предвидено за 1 ноември, а на новия председател на Европейския съвет - на 1 декември.

Преди време лидерът на ПЕС Сергей Станишев обяви в писмо до премиера Близнашки, че ще подкрепи кандидатурата на Георгиева, само ако Брюксел даде поста на ЕНП.

Кристалина Георгиева има големи шансове да стане Върховен представител по въпросите на външните работи на ЕС, предрича в коментар Би Би Си, цитирана от БНР. В анализа се отбелязва, че основен конкурент на Георгиева ще бъде италианският външен министър Федерика Могерини.

Павел Свидлицки от мозъчния тръст "Отворена Европа" отбелязва, че българската кандидатура има по-добри шансове и предложението на Рим може пак да бъде отхвърлено.

Миналия месец Могерини не беше одобрена от Европейския съвет, тъй като много от лидерите от Източна Европа изразиха опасения, че тя е твърде приятелски настроена към Русия.

"Като шеф по външната политика г-жа Георгиева отговаря на изискванията на Източна Европа",
казва Свидлицки.

Според Би Би Си отношението към Москва и кризата в Украйна, както и настояването на новите страни-членки най-после да имат свой представител сред висшите европейски постове, ще бъде важен фактор при избора на председател на Европейския съвет и на шеф на европейската дипломация.

Британската медия изтъква, че други двама силни претенденти за поста на Върховен представител - външните министри на Полша и Швеция Радослав Сикорски и Карл Билд, също могат да отпаднат.

Полякът може да получи поста на еврокомисар по енергетиката, прогнозира Би Би Си, докато Билд също като Сикорски може да се окаже твърде амбициозен и твърде прям спрямо Русия за вкуса на някои европейски лидери.

АНКЕТА: Има ли шанс Георгиева за външен министър на ЕС?