Пред bTV лидерът на "Движение 21" коментира:

"ДПС прекали с обръчите и като метастази ги пусна във всички сфери на политически, обществен и икономически живот. Не може всеки път да се разправяме с ЕС на кого са дадени парите за водни цикли – защо не са дадени на "Княжево" в София, където няма канализация, или на "Манастирски ливади – Изток", а са дадени в едни турски села, където няма никаква необходимост. Защо министърката на спорта прави едни басейни по 3 м дълбоки, вместо по 1.80 – да отчитаме колко тухли, бетон и плочки са вложени в повече?".

Според Дончева трябва да се промени системата на етническия мир в България, защото тя толерира една формално изградена на етнически признак партия, която си служи с няколко българи-еничари за най-мръсни финансови поръчки. 

Умирам като видя истерици в тежка ситуация, коментира тя случващото се в останалите политически сили.

По думите й Бойко Борисов се е показал като актьор от латиноамериканската школа, от тези много драматични герои, които сега започват да си късат ризата, защото трябва да се внуши, че ако не е той да спаси положението, няма кой да го спаси.

"Айде стига с тоя драматизъм, стига с тези оперети и с тези латино сериали. Държавата е в бъркотия, която става по-голяма. Да сложим ред в бъркотията. Това няма да стане като аз казвам: "Или ме избирате за "Мис България", или аз няма да играя в тази игра". Или ми давате 121 гласа, или аз няма да играя", категорична бе Дончева по повод призива на Борисов хората да им осигурят пълно мнозинство, иначе са обречени на глад.

Според бившата депутатка от БСП кабинетът "Орешарски" не е успял да събере очакваните приходи заради политическата нестабилност и отпускането на администрацията.

"Ситуацията при Петър Чобанов беше доста мъглява, защото той беше доста измислен министър на финансите – едно момче отличник, което така и не се разбра влезе ли в час с държавните финанси, или трябваше Пламен Орешарски да му държи ръката както дотогава", добави Дончева.

По отношение на митниците тя посочи, че Ваньо Танов произлиза от средите на ГЕРБ и очевидно отразява влиянието им върху служебния кабинет, но рокадата в Агенцията е била наложителна.

Дончева подчерта, че ситуацията с КТБ ще е тест за политиците, защото задкулисието иска трезорът на Цветан Василев да бъде затворен и така да бъдат скрити тайните му. Сред тях били консултантските договори и неограничените кредитни карти на политици, кметове, държавни служители, служители на силите за сигурност, високопоставени полицаи.

Дончева на няколко пъти подчерта, че "Движение 21" предлага алтернатива на сегашната политическа среда и би дало път на млади хора с политическа и икономическа подготовка, които не са били преди в партия, като и на жените.

Запитана защо социолозите не отчитат особена подкрепа за политическия й проект, тя отговори, че „и царят никой не го мереше преди 6-и април 2001 г.". Дончева подчерта, че може да подкрепи следващия кабинет, без да има участие в него.