„Изпратих го на Миков, който вчера заяви, че служебното правителство е спряло проекта. Нека да види как неговата партия, която беше мандатоносител, е спряла "Южен поток" и то във всичките му дейности”, е написал Борисов.

Вижте снимки >>>

„Нещо повече, Европейската комисия казва „има проблем по тръжната процедура и Третия пакет”, но те са го спрели във всички дейности и са лъгали през цялото време, че не са. В двете посоки лъжат - и Европа, и Русия”, пише още Бойко Борисов.

В писмото Орешарски обръща внимание на министрите си за започналата на 3 юни 2014 г. от Европейската комисия наказателна процедура заради строежа на "Южен поток".

Бившият премиер припомня своите официални изявления - на срещата с председателя на Европейската комисия в Брюксел на 8 юни, както и на изслушване в Народното събрание, с принципната му позиция на българското правителство да сътрудничи активно с Европейската комисия за изясняване на всички аспекти на договорите с руската страна за изграждане на "Южен поток" и при нужда привеждането им съответствие с еврозаконодателството.

"Декларирах и спирането от правителството на Република България на дейностите по изпълнението на Проект "Южен поток" до окончателното приключване но процедурата на Европейската комисия по нарушение 2014/2176", пише експремиерът.

"Моля още веднъж в рамките на делегираните Ви законови правомощия и компетенции да предприемете всички възможни мерки за изпълнението на горепосочената официална позиция на правителството на Република България с оглед съдействието за провеждането на горепосочената процедура на Европейската комисия и недопускането на възможности за последващи санкции срещу Република България", заключава писмото.