На пресконференция на ГЕРБ лидерът на партията заяви:

"В тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии, защото след януари 2015 г. ще се озовем в ликвидна криза. Приказките за пенсии и заплати и за инвестиции на предишните управляващи въобще не могат да се осъществят. Най-важно сега е да вържем двата края до края на 2014 г. и да минем 2015 г. - за това ще се изисква невероятно умение".

Владислав Горанов - финансов експерт на ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите, обясни, че само до края на 2014 година се нуждаем от 4, 5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото но 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, предаде БТА.

"Орешарски какво направи - взе нов дълг и каза - ето, фискалният резерв е 8 млрд. лева. А това са заеми, които трябва да се връщат. По-некоректен човек не съм виждал", възмути се Борисов, цитиран от "Сега".

Горанов каза, че на 4 септември" падежират" 300 млн. лв., на 29 октомври - 400 милиона лева, на 30 ноември - 1,228 млрд. лева, на 12 януари - 150 милиона лева, на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1,601 милиарда лева, предаде БГНЕС.

По думите му 1,2 милиарда лева е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1,5 милиарда лева, което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП.

Горанов прогнозира, че може и да се стигне до взимане на решение да бъде подпомогнат Фонда за гарантиране на влоговете със сумата от 2 милиарда лева.

"2015 г българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1,5 милиарда или около 2% от БВП", каза още той.

Листите на ГЕРБ ще бъдат обявени утре в 14.00 часа.

"ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, а БСП, като мандатоносител, нямаше да изпусне шанса Сергей Станишев (председател на партията в този момент) да стане премиер и те са знаели каква е ситуацията", каза още Борисов.

Въпросът е дали ще имаме политическа доблест да се сложат цифрите на масата и да се постигне консенсус по нужните мерки. Няма как да се изпълнят Маастрихтските критерии на ЕС за бюджета, защото дефицитът в бюджета вече е над 4 процента и за да паднем под три процента, ще се наложи да се режат разходи, заяви лидерът на ГЕРБ.

Затова ГЕРБ готви проектозакон за обединение на НАП и на агенция "Митници" 

Към днешна дата държавата емитира на международните пазари емисии от близо 1.5 млрд. евро. Част от тях са за покриване на стар дълг по еврооблигации, от времето на правителството на Симеон Сакскобурготски.
Останалите пари са за покриване на бюджетния дефицит предвиден за бюджет 2014 г. Освен този дълг има и две големи емисии ДЦК (държавни ценни книжа) по 450 млн. лв., емитирани през м. януари, чийто падеж изтича през ноември.

Този падеж няма как да се покрие от бюджета и по тази причина е наложителен нов дълг. Останалите по-малки заеми на МФ се изплащат регулярно.