“Почитаме подвига на българските опълченци и на героите от Шипка, защото проляха кръвта си за идеал, който следваме и днес- да изградим чистата и свята република на Левски и да заемем своето достойно място в демократичното семейство на европейските народи”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод тържественото отбелязване на 137-годишнината от Шипченската епопея, което се проведе под негов патронаж.

През 2014 г. се навършват и 80 години от откриването на Паметника на свободата на историческия връх.

Вижте повече за тържествата на Шипка >>>


Вижте снимки >>>

„Оскърбление би било за българина да му се говори за значението на Шипка“,
припомни държавният глава началните думи от възванието на Българското опълченско дружество за издигане на паметник на “свещения връх”.

Според Росен Плевнелиев Шипченската епопея се е утвърдила в съзнанието на народа ни като непреходен символ на национална гордост и достойнство.

“Стотиците хиляди българи, идващи година след година от четирите краища на Родината, с деца и внуци, обкичени с националния трибагреник, са ярко доказателство, че и днес заветите на опълченците са живи. Че и за нас оскърбление би било да се пояснява и обяснява какво е значението на този най-висок връх в историята на свободна България”, подчерта в словото си президентът.

Президентът изрази и признателността си към подвига на руските, румънските, финландските и на всички други воини, загинали в Руско-турската, освободителна за българите, война от 1877-1878 г.

Починът за въздигането на каменния монумент принадлежи на опълченците и на желанието им да съхранят спомена за загиналите си другари, но тяхното благородно начинание е подкрепено от целия народ.

Десетки хиляди са дарителите, които петнадесет години, лев по лев, събират нужната сума. Своята лепта дават ученици, земеделци, общини, запасното войнство.

“Силата на духа побеждава всички трудности и всенародният ентусиазъм, солидарността, обединените усилия дават своя резултат”, беше категоричен Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че Паметникът на свободата е видим както от тракийските полета, така и от северните склонове на Балкана и символизира единството на българския народ, разпръснат по четирите краища на Балканския полуостров.

“Така се сбъдват думите на Петко Славейков пред Учредителното събрание: „Тоя паметник ще послужи в бъдеще като пътеводна звезда за съединението ни“”, отбеляза още държавният глава.

На историческия връх президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. На тържественото отбелязване на годишнината от Шипченската епопея присъстваха представители на изпълнителната и на местните власти, хиляди граждани.

По-рано през деня държавният глава се срещна с кмета на Габрово Таня Христова. Приоритетите за развитие и проблемите на общината, причинени от наводненията, състоянието на инфраструктурата и изпълнението на европейските проекти бяха сред темите, обсъдени по време на срещата.

В Габрово Росен Плевнелиев посети храма „Успение на Пресвета Богородица“, както и Интерактивния музей на индустрията в града.