Преди седмица, когато от левицата обявиха водачите на листи, в Благоевград останаха без такъв, докато се вземе решение. Местните социалисти са твърдо против кандидатурата на бевшия външен министър. Една от причините за неодобрението е прозападната му позиция спрямо Украйна.

Преди дни на събрание БСП-Благоеврад избра Корнелия Нинова за водач, на второ място се нареди Емил Костадинов, а Вигенин получи едва 2 гласа.

Днес обаче лидерът Миков изрази предпочитание към неговата кандидатура. Той изтъкна, че крайното решение ще се вземе от Националния съвет на БСП и той отново ще настоява това да бъде игенин. Според него той ще бъде един добър водач за Благоевград, предаде БТА.

Преди това Михаил Миков и Атанас Мерджанов регистрираха БСП в ЦИК за предстоящите избори на 5 октомври.

Според Миков новата коалиция "БСП - лява България" трябва да стане представител на левите очаквания за повече справедливост за работниците по отношение на заплащането им; за повече справедливост за малкия и средния бизнес при обществените поръчки; за повече справедливост за пенсионерите, когато отидат в болницата или се наредят на опашката за лекарства.

Лидерът на левицата посочи, че са внесли в ЦИК достатъчно подписи и допълни, че не иска да се състезават по брой подписи, а по брой бюлетини.

Той коментира ситуацията с водачите на листи в страната. По думите му листите още не са наредени, но той отбеляза, че първи са обявили водачите си, докато другите партии "ги държат по чекмеджетата".

В отговор на въпрос Миков посочи, че в страната има опити за вътрешнопартийни борби, които биха се отразили върху крайния резултат на левицата.

"Смятам, че има и разбиране да преодолеем това"
, каза Миков и допълни, че решението за водачите на листи се взема в Националния съвет, а не в квази-състезания в една или друга област.

Запитан колко голяма очаква да е групата на левицата в следващия парламент, тойотговори, че очаква да е толкова голяма, че БСП да представлява лява България и да бъде силен фактор за вземането на решения в Народното събрание.

По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан регистрира партията в ЦИК и заяви, че следващото правителството трябва да е стабилно, защото не може избирателят да бъде уморяван с избори до дупак.

Анкета: Какво управление предпочитате след изборите?