Той обясни пред bTV, че е имало разговор между лидера на ГЕРБ и шефа на митниците Ваньо Танов за пивоварна "Леденика" на вече покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, но в него има допълнени изречения.

През 2012 г. Борисов призна, че разговорът му с Танов е реален, но имало  манипулация на записа, макар тя да се изразявала главно в премахването на “нецензурни думи" по адрес на тогавашния президент Георги Първанов.

Марковски цитира и резултати от експертиза във Франция, според които не е доказано с категоричност, че записът е автентичен.

"Запознат съм с абсолютно всичко по разговорите за Мишо Бирата. При разпитите никой не беше гален с перо, бяха зададени абсолютно всички въпроси", допълни юристът.

По думите му през ноември 2009 г. след проверка на митниците в склад на пивоварна "Леденика" са установени нарушения и той е затворен.
След това с решение на Софийския апелативен съд от 9 март 2014 г. процедурата е спряна и от тази дата той отново можел да извършва дейност.

"Прокуратурата е прекратила разследването за смъртта на Тодор Димов - Чакъра в края на юни", съобщи още Марковски.

Вчера стана ясно, че в края на миналия месец, малко преди Танов да бъде върнат начело на митниците, Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител за изтеклите телефонни разговори. Мотивът е, че не е открито престъпление.

По информация на "Правен свят" наблюдаващият прокурор е щял да прекрати делото и по-рано, но са пристигнали документи от Народното събрание, в което бе създадена комисия по случая и бяха изслушвани основните замесени лица. Тройна и петорна експертиза на записа обаче не са потвърдили автентичността му и това е водещ мотив за прекратяване на разследването.

Вчера служебният премиер Георги Близнашки защити назначението на Танов с думите, че той е перфектен професионалист и поема отговорността.

"Ако в началото имах някакви колебания с оглед на обществените реакции, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и там трябва да влезе опитен човек, който познава работата и да я свърши в най-кратки срокове", коментира Близнашки.

АНКЕТА: Одобрявате ли завръщането на Танов в митниците?