Това е обявила на среща с представители на КТ "Подкрепа" и КНСБ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева, съобщи МРР, цитирано от БТА.

На срещата е присъствал и министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов.

Обсъдени са проблемите в сектор "Енергетика", кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от магистрала "Хемус" и състоянието на "Напоителни системи".

Вицепремиерът е подчертал, че основната задача на енергийния борд е да намери и предложи решения за стабилизиране на сектора, който е пред колапс.

По думите й всеки месец НЕК губи по 50 млн. лева, заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички.

Синдикатите са подкрепили създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора.

Захариева е разпоредила пълна проверка на НЕК за извършените плащания, защото има информация, че въпреки кризата, някои дружества са получавали пари от държавата редовно, а други - не.

От КНСБ са настояли и за решение на проблема с фирма "Автомагистрали Черно море", която строи участък от магистрала "Хемус", но заради липсата на ритмично заплащане, има напрежение сред работниците.

Над 19 млн. лева са задълженията на държавата за делегирани дейности към "Напоителни системи" , което е причина за социално напрежение, се посочва в съобщението.

Синдикатите са алармирали, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.