Това я посъветва министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин на последната му пресконференция, предаде БНР.
Името му бе обсъждано от БСП за кандидат за еврокомисар.

"Подкрепата на премиера Пламен Орешарски за издигането на Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС е била съгласувана с мен на 16 юли", коментира Вигенин.

Той критикува, че президентът Росен Плевнелиев не е постъпил правилно като е лансирал кандидатурата, без да я съгласува с правителството.
Вчера министърът обясни пред БНТ, че държавният глава щял да саботира всяка номинация за еврокомисар на кабинета ”Орешарски”, извън тази на Кристалина Георгиева. Той казал на европейските лидери, че ако правителството издигне друга номинация, служебното правителство ще я смени с Георгиева.

Вигенин оцени като минимални шансовете й за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Вчера Пламен Орешарски заяви, че правителството не е одобрявало кандидат за български еврокомисар. На 31 юли изтича срокът, в който правителствата трябва да излъчат кандидатите си за еврокомисари.
За кандидатурата на Георгиева са ГЕРБ и ДПС.

"България е работила активно и в сферата на енергийната дипломация",
отчете още Вигенин.

Той е попитал всяка една от държавите, през които ще минава "Южен поток", и се е убедил, че той е важен за всяка една.
Вигенин бе категоричен, че руският газопровод не може да се реализира, ако не се спазват европейските правила.

Според него санкциите срещу Русия няма да се отразят върху България директно. Те щели да имат дългосрочно влияние върху диалога между Брюксел и Москва.

Той сподели, че излиза от министерството с чувството на изпълнен дълг към
държавата, към българската външна политика и като са успели да осигурят важния стратегически баланс в отношенията на България с външния свят, съобщи БТА.

Министърът отчете, че отношенията със САЩ са се развивали възходящо.

"Независимо от сложната международна среда успяхме да запазим каналите за комуникация с Руската федерация", подчерта Вигенин и припомни посещението на външния министър Сергей Лавров, което по думите му разглеждаме не само като принос към двустранните отношения, но и като част от диалога между ЕС и Русия.

По думите му България следи диалога между Гърция и Македония, имаме предпочитания за името, но не искаме да участваме в спора директно.