Пред депутатите в петък Росен Плевнелиев поиска актуализация на бюджета, както и повече правомощия за служебния кабинет. Това предизвика остри реакции в политиците, които обвиниха държавния глава, че превишава правомощията си.

Маргарита Попова заяви днес пред bTV, че той има право да се притеснява за бюджета, тъй като предстои формиране на служебно правителство, чиято отговорност е негова.

"Ние обаче не сме изпълнителна власт. Бюджетът е философия на управлението“, посочи Попова.

Според нея въпросът за бюджета се е третирал и коментира от министър-председателя в парламента, с всички парламентарно представени сили и „не е президентът този, който ще нарушава някакви правомощия, които няма".

Тя уточни, че за да няма недоразумение, „всеки акт на държавен глава трябва да излъчва вещина, задълбоченост и класа. Не само актовете на държавния глава и поведението му, а и всяка думичка от подбраната лексика, която той използва, трябва да бъде много предпазлива, внимателна, в съответствие с коловоза, който ни е отредила българската конституция – на парламентарна република“.

Попова посочи, че нямат никакви разногласия с президента. "Ние сме по-различни президент и вицепрезидент. Тази работна атмосфера той има привилегията да я налага в институцията, в която работим, и аз съм се съгласила с нея. Всеки казва мнението си. Когато аз съзра опасност, че това мнение не се разбира достатъчно и когато си мисля, и когато съм убедена, когато вярвам в каузата, че трябва да направиш забележка, да сигнализираш по-отчетливо, за да предпазиш институцията, дори да предпазиш и президента, поемаш мъничко риск и казваш какво те тревожи", обясни Попова.

Вицепрезидентът изтъкна, че не участва в разговорите на Росен Плевнелиев относно формирането на служебен кабинет, тъй като това е изцяло в неговите правомощия.

Повова подчерта, че няма тя да бъде служебен премиер, както обяви Николай Бареков.