Председателят на Върховния касационен съд е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е минимум 17 от съдебните кадровици.

Мандатът на председателя е 7–годишен. Лазар Груев бе избран за шеф на ВКС на 9 ноември 2007 г. и назначен с указ на президента на 12 ноември.

Номинациите за неговия наследник ще се правят на 30 и 31 юли, когато са последните две заседания на съдебния кадрови орган преди лятната ваканция, предаде БГНЕС. Гласуването ще е на 25 септември.

Тази сутрин стана ясно, че съдии от ВКС са внесли свое виждане за профил на кандидата. Това е становище, с което магистратите изразяват желанието си кандидатите да бъдат изслушани пред ВКС, както и за качествата, на които очакват да отговаря бъдещият председател на съда. В него се предлага допуснатите кандидати да бъдат изслушани от съдиите от ВКС на 17 септември, в зала 15 на Съдебната палата. Становището е подписано от 49 съдии и бе прието за сведение от Висшия съдебен съвет.

Право да издигат кандидати имат минимум петима членове на ВСС или правосъдният министър. Министърът никога досега не се е възползвал от тази възможност, уточнява "Правен свят".

Няколко са имената за поста, които се коментират в публичното пространство. Това са все действащи градски, апелативни и върховни съдии. Сред най-често сочените вероятни кандидати е съдия Ванухи Аракелян, която е председател на Апелативния съд във Варна. Тя бе избрана съвсем очаквано за този пост през февруари т.г.

Според Лазар Груев, най-вероятната кандидатура на съдиите от ВКС за негов наследник на поста е тази на зам.-председателя на Върховния касационен съд  Павлина Панова, предаде БТА.

Груев коментира още, че няма притеснения за начина, по който ще се състои процедурата по избор и прозрачността й.