Преди седмица премиерът Пламен Орешарски съобщи, че България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Депутатката от БСП Татяна Буруджиева обаче тогава коментира, че е нелепо да се говори, че постът на външен министър на ЕС би могъл да бъде даден на България.

По думите на лидера на ДПС, има някакви шансове, подсказани и от важни външни фактори, че България може да реализира позицията, предаде "Фокус".

Докато български представител има шанс да заеме тази висока позиция, въпрос на национална отговорност е ние всички да направим необходимото това да се случи”, допълни Лютви Местан.

Той каза още, че предвид заявената позиция на Орешарски, не е било редно този кабинет да вземе каквото и да е друго решение, докато няма отговор на въпроса кой ще е върховният представител на ЕС по външна политика. Това ще стане ясно на 30 август.

Запитан дали Делян Пеевски ще бъде излъчен за депутат в следващия парламент Лютви Местан каза, че това е въпрос към местните структури на ДПС.

Срокът, в който те ще правят своите номинации е 15 август, аз няма да коментирам нито едно име за кандидат за народен представител – това би означавало намеса на председателя и подсказване на местните структури кого и как да номинирам. При нас тази процедура се движи отгоре на долу”, каза още Местан.

Депутатът от БСП Антон Кутев пък заяви, че не е убеден, че социалистическата партия трябва да се намесва в избора на еврокомисар.

Може би, ще имаме становище след Конгреса на партията. Не съм аз човекът, който ще определя еврокомисаря. Лично за мен няма достатъчно основания да подкрепим Кристалина Георгиева”, допълни Кутев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За възможността Кристалина Георгиева да стане външен министър на ЕС


АНКЕТА: Има ли шанс Кристалина Георгиева за поста външен министър на ЕС?