Вчера управителят на БНБ заяви в писмо до председателя на парламента Михаил Миков, че е готов да подаде оставка тогава, когато в дневния ред на парламента влезе изборът на нов шеф на централната банка.

Борисов се възмути, че Искров е избрал епистоларната форма на общуване, без да си е депозирал оставката.

"Аз с писма не съм свикнал да работя - депозира си оставката и оттам нататък чака", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той изрази съмнение, че 42-ят парламент ще има достатъчно мощност да избере нов управител на БНБ. Това ще направи следващото НС, ако има подадена оставка.

Според бившия премиер, за съжаление, репутацията на БНБ за последния месец се е сринала и най-малкото, което може да се търси като отговорност, е оставката на Искров.

"Вече да си признава за недобрия контрол - няма какво да си признава, то е безпощадно ясно, че такъв не е имало. От Искров не зависи как да бъде избран следващият управител, стига ни е поставял условия, да си свърши работата по темата "банки", а не да ни поставя условия", категоричен е Борисов.

По-рано днес на въпрос кога е разбрал, че Искров не си върши работата, след като бе преизбран с гласовете на ГЕРБ по време на управлението на неговата партия, Борисов обясни, че за да се демонстрира спокойствие и приемственост, бил преизбран той.

БСП: Искров да си върши работата

Несериозно е Иван Искров да поставя условия пред депутатите, за да напусне поста управител на БНБ, коментира председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Той призова УС на БНБ и Искров да си изпълняват ангажиментите по Конституция и по закон.

"Още от самото начало сме предявили изисквания да бъде предоставена обективна, точна информация за състоянието на КТБ, да се вършат всички процедури, каквито са по закон. Ако банката и информацията предполагат и има налице необходимите данни за оздравяване, разбира се, че банката трябва да бъде оздравена по най-бързия начин, за да бъде оздравен и самият сектор”, обясни той, цитиран от "Фокус".

Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов изрази съмнения дали това НС ще гласува оставката на ръководството на БНБ поради липса на време и поради липса на консенсус между парламентарните групи за евентуално нов състав на ръководството на банката, съобщи Дарик.

Янко Янков от ДПС каза днес по БНР, че е най-добре следващият парламент да гласува за нов управител на БНБ.

Според Гроздан Караджов, секретар на Реформаторския блок, очевидно Искров е обслужвал КТБ по-специално.

"Самото му първо появяване в случая "КТБ" показа, че нещо там не е чисто. Има някаква вътрешна информация, която той си я знае и от нас не се знае", обясни той.

Ивайло Калфин от АБВ коментира, че оставката на управителя на БНБ Иван Искров няма да реши нищо в кризата с КТБ.

"Очевидно е, че Централната банка има много пропуски, много грешки и принос за тази криза в КТБ, но тя не е единствената институция, която има такъв принос. Ако свърши цялата работа с оставката на гуверньора на Централната банка, ми се струва, че ще сме далеко от истината кой и как предизвика кризата в КТБ", обясни той.

Калфин ще иска да се направи международна експертиза под ръководството на европейския банков орган, който се занимава с банковия надзор в Европа и който най-добре може да каже кой какво е свършил и какво не е свършил.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Мерджанов