Това каза в интервю за Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обясни, че при 119 депутати на ГЕРБ, ще са опозиция в парламента.

Идеята му е да управляват пак БСП и ДПС - "да видим държавата колко време ще понесе още да й се сриват всичките системи".

"Ако имам пълно мнозинство, тогава мога да каня други партии, но не могат да ми скачат по главата”, допълни той, цитиран от "Фокус".

Борисов обясни, че няма договорки с никого, ГЕРБ управлявала самостоятелно до ден днешен.

Попитан дали иска да бъде премиер, Борисов отвърна с риторичен въпрос:

"А кой трябва да бъде премиер според вас? Радан Кънев ли? Премиер става човекът от спечелилата изборите партия".

Той отново заяви, че депутатите на ГЕРБ ще влязат в зала, ако в дневният ред е оставката на правителството на Орешарски:

„Така, както намираха „Атака“ една година да идват в парламента, да оглавяват комисии за „Авиоотряд 28“, за Петното, за Бирата, за всичките им щуротии по мой адрес, така да не плачат сега БСП, че ГЕРБ не били в залата. Те неморално, без никакво право управляваха една година и доведоха държавата до катастрофа, така че за една седмица накрая да си сърбат всичката попара, която си надробиха една година“.


Борисов прогнозира, че служебното правителство ще бъде обречено "само на вода", защото нямало дори хляб.

За КТБ - БНБ едва сега започнала да работи

Относно КТБ лидерът на ГЕРБ призова Цветан Василев да се прибере в България и да даде една широка пресконференция, на която да обясни всичко. По думите на Борисов, така както се унищожава КТБ сега, това са искали да направят преди година и с ГЕРБ.

"Едва сега БНБ започна да прави това, което трябваше да направи преди месец по отношение на КТБ. Безспорно е, че войната между Делян Пеевски и Цветан Василев и особено медийната война, която се проведе между тях, което нажежи обстановката около КТБ. Именно това е било и времето, когато БНБ е трябвало много по-остро, по-бързо да реагира и да се подготви за подобен срив”, заяви още Борисов.

Той подчерта, че най-важното и първо е управителят и подуправителят на БНБ незабавно да се отстранят.

"Аз с писма не съм свикнал да работя - депозира си оставката и оттам нататък чака", коментира лидерът на ГЕРБ пред журналисти в парламента писмото на управителя на БНБ Иван Искров до председателя на парламента Михаил Миков, в което заявява, че е готов да подаде оставка тогава, когато в дневния ред на парламента влезе изборът на нов шеф на централната банка.

"Според мен този парламент няма мощност да избере, а следващият парламент, при подадена оставка, ще избере нов управител", каза Борисов.

Янко Янков от ДПС каза днес по БНР, че е най-добре следващият парламент да гласува за нов управител на БНБ.

На въпрос кога е разбрал, че Искров не си върши работата, след като бе преизбран с гласовете на ГЕРБ по време на управлението на неговата партия, Борисов обясни, че за да се демонстрира спокойствие и приемственост, бил преизбран той.

"Ние имахме проблеми с банките по време на нашето управление, но никой не разбра", каза той.

По думите му ГЕРБ, той и роднините му нямат пари и не са обслужвали нищо в КТБ.