Това съобщи на пресконференция началникът на Главното оперативно управление в Генералния щаб на руската армия генерал-лейтенант Андрей Картаполов, цитиран от РИА Новости.

Вижте снимки>>>

"Засечено е местоположението на три самолета, изпълняващи граждански полети, в това число и на Боинг-777 на малайзийските авиолинии. В същото време обаче е регистриран и самолет на украинските ВВС, вероятно Су-25 на разстояние между 3 и 5 км от Боинга", обясни той.

По думите на генерала, Су-25 може да се издигне на височина 10 км, а на въоръжение разполага с ракети въздух-въздух Р-60, които поразяват цели на разстояние 12 км и гарантират унищожаването на целта до 5 км. Картаполов заяви, че в потвърждение на прелитането на украинския самолет служат видеокадри, получени от Центъра за наблюдение в Ростов.

Генералът обясни, че заради много противоречива информация за катастрофата на малайзийския самолет, Министерството на отбраната на Русия е счело за нужно да оповести данните, с които разполага.

Съгласно тях, Боингът на малайзийските авиолинии се е отклонил от маршрута си с 14 км. След това - в 17.20 ч. е започнал да губи скорост, а в 17.23 ч. е изчезнал от руските радари.

Ген. Картаполов допълни, че дали причината за отклонението на самолета е навигационна грешка на екипажа или изпълнение на указание от украинските диспечери - може да стане ясно едва след дешифрирането на черните кутии на полет МН-17.

Руските военни вече са поискали обяснение от Киев за полета на военен самолет по гражданско трасе и на една височина с малайзийския боинг. От Москва не са засичали ракети, изстреляни в близост до маршрута на пътническия самолет, но са поискали от американското разузнаване сателитни снимки на инцидента, ако разполага с такива.

"Искам да подчертая, че Русия не е предоставяла на сепаратистите, системи „Бук” или какъвто и да било друг вид оръжия или военно оборудване”, изтъкна Картополов.

Той бе категоричен, че разпространите в медии видеокадри, за които се твърди, че показват превозването на зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) "Бук" от Украйна в Русия, са фалшификация.

Руското министерство на отбраната разполага със спътникови снимки от разположението на украинските ПВО-системи преди катастрофата.
Първите три снимки са с дата 14 юли. На първата се виждат пускови установки на ЗРК "Бук" на 8 км северозападно от Луганск. На втората е показана радиолокационна станция близо до Донецк, а на третата - позицията на ПВО-техника в района на Донецк.

"Има снимки от същия район и с дата 17 юли, в които пусковата установка вече липсва. На петата снимка се вижда, че в сутринта на този ден в района на селище Зарошчинское, което е разположено на 50 км източно от Донецк и на 8 км южно от Шахтьор, е открита батарея "Бук". Възниква въпросът защо тази батарея се е оказала в този район, близо до контролирана от бунтовници територия, непосредствено преди трагедията?", отбеляза Картаполов.

Руският президент Владимир Путин свиква утре заседание на Съвета за сигурност на Русия, на което ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с отбраната след подновяването на боевете в Източна Украйна и свалянето на малайзийския самолет в района, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, позовавайки се на Кремъл.

Съветът за сигурност, включващ шефове по отбраната и сигурността, "ще обсъди въпроси, свързани с гарантирането на суверенитета и териториалната цялост на Руската федерация", посочва пресслужбата на руското президентство. Доклад ще изнесе секретарят на Съвета Николай Патрушев.

От днес на мястото на катастрофата на самолета "Боинг-777" край Торез работят експерти по авиационна безопасност от Холандия. Телата на загиналите, както и черните кутии на самолета ще бъдат предадени на международни експерти, съобщиха от "Донецката народна република".


Случаи на свалени пътнически самолети >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москва срещу Киев