Пенгезов даде извънредна пресконференция, след като вчера се разбра, че до дни ще бъде обвинен за злоупотреба с евросредства по разследване, започнало още през 2010 г. Тогава той беше председател на Военноапелативния съд и според прокуратурата е отклонил пари за изграждане на софтуер. 

"Не мога да повярвам, че това се случва, но по тези географски ширини това не е учудващо", заяви висшият съдия, цитиран от БТА. 

Той определи делата срещу себе си като действия на организация с болшевишки методи и прогнозира, че съдът ще го оправдае.

Пенгезов обяви още, че е получавал съобщения как да приключи определени дела. Съобщенията идвали чрез посредник - адвокат, като ставало ясно, че ги праща Пеевски.

"Получавал съм съобщения от момчето, което разпределя баницата в държавата - Делян Пеевски, как да се реши някое дело. Например, че е добре депутатът от ДПС Митхат Табаков да бъде оправдан", каза Пенгезов и добави, че му било намекнато, че ще види втори мандат "през крив макарон".

Интерес имало и към делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

По думите на Пенгезов за поста му най-вероятно ще бъде избрана Богдана Желявска, зам.-председател на СГС. На въпрос - да приемем ли, че тя има подкрепата на Пеевски, той отговори: „Приемете”.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров отрече очакваното обвинение срещу Веселин Пенгезов да е свързано с избора на нов председател на Софийския апелативен съд.

Пенгезов каза още, че разследването е започнало по донос на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов през лятото на 2010 г. Във Военния съд била изпратена проверка от финансови контрольори. Един от тях му казал, че имало нареждане да бъдат установени нарушения. И така станало - Пенгезов бил глобен с 5000 лева, а наследилият го на поста Петко Петков, срещу когото сега също се готви обвинение - с 15 000 лева. Причината - бил сключен договор за малка обществена поръчка, а не за голяма. Впоследствие обаче съдът отменил глобите.

Пенгезов обясни, че е избрал да сключи малка обществена поръчка, за да могат да бъдат изплатени възнаграждения. И даде пример, че такова дело срещу друг е прекратено с обяснението, че е не е престъпление, а административно нарушение.

"Ако ми намерите магистрат, на когото да не е оказван натиск, ми го покажете да го снимаме. Цветанов неистово искаше да бъде арестуван Алексей Петров. Първо уволниха жена ми от ДАНС със съобщение, после - мен ме отстраниха за 1 година чрез послушния ВСС. Думам ти, дъще, сещай се, снахо", добави съдията.

Той е получил призовка за явяване в качеството му на обвиняем на 28 април в ДАНС и очаква след това да бъде отстранен от длъжност.

Пенгезов категорично заяви, че няма да плати парична гаранция от 20, 30 или 40 000 лева, ако му бъде наложена такава, и е готов да влезе в ареста.