По време на срещите бе обсъдено строителството на новия комплекс за преработка на нефт в "Лукойл Нефтохим" Бургас.

Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта - изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара, като се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.

В строителството на съоръжението ще бъдат ангажирани около 3000 души.

Президентът Росен Плевнелиев заяви след срещата си с Вагит Алекперов, че изграждането на новия завод на „Лукойл” в Бургас, има положителен ефект за позиционирането на страната ни като износител на горива, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.

"През 2015 година България ще почувства положителните резултати от откриването на новия комплекс за преработка на петрол, който отговаря на най-високите екологични стандарти", заяви Вагит Алекперов.

"Нашият успех се дължи не само в увеличаването на добива на нефт, но и в търсенето на нови находища", подчерта президентът на "Лукойл". През следващите десет години компанията планира да инвестира над 130 млрд. долара в нови проекти, предаде БГНЕС.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност, се отбелязва в прессъобщение на МС след срещата на Орешарски с Алекперов.

В света има 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.