Това заявява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за в. „Преса".

Според финансовия министър за системата е важно да се продължи с мерките за събираемост и според това колко приходи постъпват като цяло, ще стане ясно какви разходи можем да си позволим.

„След време, когато жизненият стандарт се повиши и достигнем европейските нива, може да се мисли за въвеждане на прогресивно облагане", заявява Чобанов.

По думите му емисията, която се подготвя, ще е навън, за да не се натоварва вътрешния пазар и за да може с парите на трезорите да се кредитират българските фирми.

„А на въпроса кой ще плаща, отговорът е - икономическото развитие", подчертава Чобанов.

Според него финансовата 2013 г. е приключила с под 2% дефицит, а след предприетите мерки за няколко месеца са събрани повече приходи.

Данните за изпълнението на бюджета за март все още се доуточняват, но според Чобанов дефицитът ще е близък до нивото му през миналата година, защото влияние все още му оказва предишното неритмично възстановяване на ДДС.

По думите на Чобанов нарастването на икономиката ще спомогне към 2017 г. държавният дълг да е близък до 20% от БВП и да намалее спрямо годините преди това.

„Тази година ще платим 3 млрд. лв. стар дълг и така няма да има съществено натрупване на нови борчове, а и фискалният резерв няма да намалее"
, категоричен е той.

В отговор на въпрос, свързан с опасността държавата да бъде „опоскана" предизборно, Петър Чобанов покани всички заинтересовани да следят допълнителните разходи през следващия месец. Той е убеден, че такава опасност не съществува.

„Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" е най-голямата програма на правителството, осигуряваща заетост - очакванията само за проектите на общините да се намери работа за над 20 000 души. Догодина планираме още 300 млн. лв. за общините", подчертава министърът.