Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БТА.

Церемонията на площад Свети Петър във Ватикана ще се състои в деня, в който Римокатоличестката църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от покойния папа Йоан Павел Втори.

Папа Йоан Двайсет и трети е бил нунций на Ватикана в България в продължение на 10 години - от 1925 г. до 1935 година. Светското му име е Анджело Джузепе Ронкали. Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм Свети Йосиф в София и са дар от папа Йоан Павел Втори при посещението му в България през 2002 година.

В церемонията ще участват държавни и правителствени ръководители от цял свят. На събитието ще присъства и министър-председателят на България (2001-2005 г.) Симеон Сакскобургготски.

Чудеса и дела за канонизацията

Първият в историята на Църквата полски папа ще бъде канонизиран за рекордно кратко време - само девет години след смъртта му. Приемникът на Йоан-Павел II - папа Бенедикт XVI - реши да не спазва задължителния срок за беатификация и канонизация на предшественика си.

Папа Йоан Павел II обаче вече има необходимите две "потвърдени" чудеса. Първото от тях е необходимо за беатификация, препятствие, което полският папа преодоля само шест месеца след смъртта си през 2005 г. Това беше излекуването на френската монахиня сестра Мари Симон-Пиер, чието възстановяване от болестта на Паркинсон след молитвите й за покойния Йоан Павел II няма медицинско обяснение. Второто чудо е възникнало в деня на обявяването на папа Йоан Павел ІІ за блажен на 1 май 2011 г., когато жена от Коста Рика е била изцелена от страданията си.

Папа Франциск пък направи нововъведения, за да бъде канонизиран блаженият папа Йоан XXIII, без да чака да бъде установено извършено от него чудо. Йоан XXIII свиква Вторият ватикански вселенски събор (1962-1965), чиято цел е да отвори Църквата за света. Той остава в съзнанието на поколенията главно като пастир, близък до хората, непринуден и със силно развито чувство за хумор, напомнящ донякъде днешния папа Франциск.