Преди два дни, по време на национална кръгла маса в Ямбол, посветена на проблемите в горския сектор, лидерът на ГЕРБ заяви многозначително пред журналисти:

"Ще дойде ден, в който на една зам.-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45. На мен това много ми говори, аз и всички в тази зала знаем за какво става дума - ще кажа само, че 19 и 45 не е година, не е час, 6-те горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-то число, знаят и колко да донесат".

Борисов добави, че някой ден и разследващите органи ще разберат.

Днес той обяви, че, за съжаление, човекът, който имал желание да сподели това, вчера е загинал при автомобилна катастрофа в Солун. ТИР влязъл в насрещното движение и го убил.

"Нищо не казвам, но се надявам следствените органи по-внимателно да проверят този случай", добави бившият премиер, цитиран от "Фокус".

Той разказа, че на 19-и всеки месец в Министерство на земеделието едни хора  са били карани да събират по 45 000 лева, като им е писано на листче колко е цената. Приживе загиналият мъж го споделил пред него и други хора, които може би сега щели да се уплашат да говорят.

"Имахме договорка да го кажем пред прокурорите, но завинаги замлъкват.
Как да подам сигнал при тази репресия? Той се колебаеше и отиде в Гърция да си почине три дни, да намери сили. Министърът му се обажда и го вика в София. По пътя го пресреща ТИР в неговото платно. Какво да кажа повече? Да отида и да кажа - един човек ми каза?", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че вярва на главния прокурор, но вече няма как въпросният човек  да отиде и да му съобщи конкретни неща. Борисов изрази надежда, че все пак други ще потвърдят тази информация, ако някой има желание да я разследва.

Междувременно от МЗХ съобщиха, че при нелеп пътен инцидент в Гърция са се разделили с инж. Юри Миков - директор на Северозападно държавно предприятие.

"Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел. Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент. Убедени сме обаче, че това е недопустимо, когато става дума за загуба на човешки живот", пише в съобщението.

От ведомството призовават всички медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му.

В съобщението не се коментират твърденията за корупция.