След повече от четири часа заседание председателят на ДПС Лютви Местан обобщи нагласите за вида на листата като прочете имената на евродепутата Филиз Хюсменова като водач, а след нея - на народния представител в 42-я парламент Делян Пеевски, предаде БТА.

Пеевски е получил номинации от 25 от 28-те областни структури на ДПС, съобщи БНР.

Следват заместник-министърът на отбраната Неджми Али, председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Айсун Авджиев, Севим Мусак.

"Няма да ви предложа това за гласуване. Всички преспиваме и се съветваме с възглавницата. Централният предизборен щаб ще вземе окончателното решение и ще се протоколира", заяви лидерът на ДПС.

До окончателно решение за подредбата на листата не се стигна. Окончателно листата ще бъде обявена днес.

Кой какво каза

Предизборният щаб е изправен пред политически проблем и най-лесното решение би било Пеевски да не бъде включен в листата въпреки желанието на областните структури, каза Местан.

Ние не сме партия, която да не чува общественото мнение. Говорим толкова дълго днес именно, защото не сме дебелокожи, коментира той. Лидерът на ДПС отбеляза, че ако обвиненията към Пеевски, които не стъпвали на факти, са били верни, въпросът с номинацията му въобще нямало да бъде обсъждан от партията. Трудното решение е Пеевски да бъде номиниран, заяви Местан.

"Друга тема са анализите кой губи от това и чии авторитети ще бъдат ерозирани", допълни той.

"Нямаме право да не се съобразим с волята на областните структури на ДПС", заяви заместник-председателят на партията Камен Костадинов.

Той обобщи "сходните мотиви за номинацията на Делян Пеевски - търсим силният, човекът с хъс, човекът с характер, в когото ние виждаме нашия защитник".

По думите му, в Европа Пеевски е представен със сатанизиран образ.

"Ние искаме да го покажем, пък нека го видят в Европейския парламент и да си направят преценка дали е този, за който го представят или който ние познаваме", посочи Костадинов.

Представители на младежката организация на ДПС поискаха техния председател Илхан Кючюк да е на трето място в листата, а не както се очертавало да е на четвърто.
Според някои информации, той е получил 28 областни номинации.

Лютви Местан отговори, че всичко е в техни ръце.

"Преминете или отвъд границата на 450 000 гласа, ние имаме четири представители в Европейския парламент", посочи той. (Сега ДПС имат трима евродепутати.)

Самият Кючюк е заявил следното:

"Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски."

Европейски реакции

Заместник-председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер заяви, че номинацията на Пеевски е "неприемлив сигнал" и групата на десницата "няма никакъв шанс" да работи с подобни евродепутати.
"Това ще е и нашият сигнал към избирателите в България", заяви Вебер, цитиран от БНР.

Лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода вече каза, че е много изненадан от номинацията на Пеевски и по принцип не одобрява олигархията.

Европейските либерали, в чиито редици е ДПС, реагираха с думите, че от всяка национална партия зависи да избере кандидатите, които смята за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент.