Грипна ваканция в Софийска област и Бургас

stat
17:38  |  20 януари 2014 | Общество / Автор Надежда Христова /  
Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в Софийска област е достигнала 318 на 10 000 души Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в Софийска област е достигнала 318 на 10 000 души
Сн.: freeimages.com

Грипна епидемия е обявена в Софийска област. Всички училища ще са в 7-дневна ваканция от 21 януари. В Бургас учениците са разпуснати за три дни.
Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в Софийска област е достигнала 318 на 10 000 души, съобщи д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция, цитиран от "Фокус".

Данните от общопрактикуващите лекари и болничните заведения за всекидневно регистрираните заболели надхвърлят епидемичните стойности.

"Отсъствията на учениците в училищата се повишават. Тези данни ни дават основание да обявим грипна епидемия на територията на цялата Софийска област, считано от 21 януари с всички произтичащи от това противоепидемиологични мерки и преустановяване на учебните занятия за 7 календарни дни", допълват от РЗИ.

В петък грипна епидемия бе обявена и в Бургас с решение на Регионалния щаб за борба с грипа и с острите респираторни заболявания.
Всичките 45 училища в град Бургас са в грипна ваканция от 20 до 22 януари, включително.

Русе пък е на прага на грипна епидемия. Броят на болните от остри респираторни заболявания в областта се увеличава, като през миналата седмица е достигнал 210 на 10 000 души.
Директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Маргарита Николова обясни, че ако заболеваемостта нараства със същите високи темпове, има вероятност до две седмици в Русе да бъде обявена грипна епидемия.

От 100 изолирани вируса 95 са "Калифорния", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев.
Този щам е характерен с ранна суха, упорита и дразнеща кашлица, която се задържа дълго време. Невзетите навреме мерки водят до по-тежко положение, предупреди Кунчев.

Последно в Общество


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.