Разследването е започнало на 2 ноември. То е образувано още срещу Цветан Бонев, Николай Илиев, Деян Стефанов и Петър Цонев, които са действали в съучастие като извършители заедно с Петното, съобщиха от държавното обвинение.

На 2 ноември 2013 г., около 16.00 часа, петимата са се движили по бул. „Мария Луиза“ в района на джамия „Баня баши“ с лек автомобил марка „Ауди Q7“ и с помощта на два мегафона, през отворените прозорци, са отправяли призиви към гражданите за саморазправа:

Така не могат да продължават тези неща. Време е да се събудим. Ето ги черните, които виждате. Време е да вземем мерки и да се разправяме с тези черните“.

Думите са отправяни към множество хора, сред които е имало и лица от афроамерикански произход. Разследването продължава, провеждат се активни следствени действия, уточниха от прокуратурата.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и неизвестни засега лица за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Разследването започна по сигнал на Българския хелзинкски комитет, откъдето цитираха част от призивите, отправени от Джамбазки и останалите по време на протестите срещу бежанците след нападението над 20-годишната студентка Виктория Христова от алжирец.

Част от тях са:

"Почнете да се организирате и въоръжавате. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората".

„Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. За нелегални имигранти ние някога имахме граница, на която се стреляше, когато нямаха право да влизат в България".

Ако бъде признат за виновен по двете обвинения, Ангел Джамбазки може да получи до 4 г. затвор.

Самият той обаче не смята, че е нарушил закона:

Никъде в нещата, които сме казали в нашата позиция, не е имало призиви за подбуждане към дискриминация и насилие”.