Те са изровили с металотърсачи дълбоки и малки над 20-тина дупки. Това е станало в основата на почистената от археолозите антична сграда "Резиденцията на провинциалния управител" и в разкритата тази година съседна антична сграда - късноримска баня, съобщи БТА.

Около двете сгради може да се видят стотици парчета начупена керамика. Иманярите са работили необезпокоявано на обекта, който е без охрана.

Днес сутринта представители на Видинския регионален исторически музей, полицията и екипът от археолози са констатирали иманярските набези.
Те първи са открили иманярските набези.

Ръководителят на архелогическия екип д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт каза, че дори по време на разкопките на три пъти се наложило да викат полиция да гони иманяри, копаещи от другата страна на обекта в античен некропол.

Кметът на село Арчар Емил Георгиев е разпоредил хора от временната заетост да дават дежурства и да охраняват денонощно антична Рациария.

Областна администрация-Видин пък обяви, че от началото на следващата година е изготвила проект на стойност 24 000 лева, с който да се осигури постоянна охрана на археологическия обект. По програми за заетост от началото на 2014 година ще бъдат наети петима души за срок от една година, които да пазят територията на античния римски град.

През последните 25 години античният град Рациария се разрушава и ограбва безнаказано и безогледно. Според 61-годишния Николай Любенов от Арчар през годините е имало случаи, когато античният град е бил разкопаван от 25 трактора и булдозер едновременно.

Според археолозите ще бъдат необходими 10-15 години последователни научни проучвания за реставрацията, консервацията и социализирането на "Рациария" като историческа забележителност и привлекателен туристически център в региона. Те са категорични, че за да се случи това, е задължителна охраната на обекта.