Германия се намира някъде по средата на списъка със страни със силно сплотено общество. В немския език не съществува модерното словосъчетание "духовни връзки". Но само по себе си това явление съществува. Но до каква степен се проявява?

Фондация "Бертелсман" реши да установи това и проведе сравнителен анализ на сплотеността на обществото в 34 държави по света, предаде БГНЕС.

За изследването си учените са избрали три аспекта на темата.

Първо, социалните връзки между съгражданите, например степента на взаимно доверие.

Второ, чувството за принадлежност към обществото. То подразбира идентификация със своята страна.

Трето, стремежът към общото благо. Тук са изучени такива явления като взаимна помощ и солидарност в обществото.

Резултатите показват, че немците са по средата, заемат 14 място. Непосредствено преди тях в класацията са Австрия и Ирландия, а след тях - Великобритания, Франция, Испания, Белгия и Естония.

Безспорните лидери, когато говорим за сплотеност и единение на обществото, са скандинавските страни - Дания, Норвегия, Финландия, Швеция.

Високи показатели са регистрирани в страните с англосаксонски корени и дълга история на имиграцията - в Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ.

След тях се нареждат в класацията малките и богати западноевропейски държави - Швейцария, Люксембург и Холандия.

Най-разединените общества учените са открили в Прибалтика - Литва и Латвия, а също така в Югоизточна Европа - България, Гърция и Румъния.

Авторите на изследването не са провели собствени анкети, а са се опирали на многобройните социологически и статистически данни, събрани от 1989 до 2012.

Този подход им е позволил да направят принципно важния извод, че сплотеността на обществото е доста устойчива величина: те не са регистрирали някакви сериозни движения в съставения рейтинг за изминалите почти две десетилетия и половина.

С други думи, стабилните духовни връзки или съществуват, или не. Никой не е успявал да ги укрепи в исторически кратки срокове.