САЩ и западните разузнавателни агенции са стигнали до извода, че израелски военен самолет изглежда е ударил цели на територията на Сирия, съобщи Си Ен Ен. Предполага се, че самолетът е изстрелял ракети към наземни цели на територията на Сирия без да навлиза в сирийското въздушно пространство. Според цитираните източници вероятно операцията е проведена в четъвртък или петък, отбелязва Ройтерс.

Телевизията твърди, че САЩ имат информация, че в посочената времева рамка израелски самолети са прелетели над Ливан. Американските източници смятат, че въпросните цели в Сирия не са свързани с химически оръжия, уточнява телевизията.

Израелски служители потвърдиха днес, че бойни самолети на военновъздушните сили на Израел са нанесли удар в Сирия. Мишена на въздушното нападение е била пратка модерни ракети за Хизбула в Ливан, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. В пратката не е имало химическо оръжие. Тя е съдържала модерни оръжия за ливанската войнстваща групировка Хизбула, посочва АП, като цитира израелските служители. Те пожелали анонимност, тъй като става дума за военна тайна.
Ударът бил нанесен рано в петък сутринта, след като решение за него било взето на тайно заседание на израелския кабинет за сигурност.

Израел е заявявал в миналото, че може да се намеси, за да предотврати попадането на модерни сирийски оръжия в ръцете на войнстващи групировки, включително ливанската Хизбула. През януари тази година Израел бомбардира конвой в Сирия, за който се предполагаше, че превозва оръжия, предназначени за Хизбула.

В същото време американският президент Барак Обама заяви, че не предвижда сценарий, в който би изпратил американски сухопътни войски в Сирия, съобщи Асошиейтед прес.
"В момента не виждам ситуация, при която отправянето на американски войски към Сирия би било от полза за САЩ и за самата Сирия", посочи той.

На пресконференция в столицата на Коста Рика Обама също така обеща, че САЩ ще продължат натиска върху Сирия, докато трае разследването дали правителството е използвало химическо оръжие срещу народа си, но подчерта, че ще действат внимателно. Той посочи, че ако системното използване на химически оръжия в Сирия бъде потвърдено, САЩ ще представят доказателствата пред международната общност, защото това засяга целия свят. Обама обаче отказа да уточни какви действия може да предприеме.

Той призова за предпазлив подход, за да се избегнат нежелани последствия.
"Ще взема решение въз основа на най-категоричните доказателства и след внимателни консултации, защото ако се втурваме в нещата, ако скачаме, без да гледаме, не само плащаме цената, но често виждаме и нежелани последици", подчерта американският държавен глава, цитиран от Ройтерс.