Записът е качен в YouTube и във Facebook. На кадрите се вижда как мъжете, повечето от които обути само в черни прашки, със слънчеви очила и бронирани каски, радостно се забавляват. Някои размахват автомати и автоматични пистолети.
Предполага се, че това са бойци от казарма в Арлон.

Според представител на военните синдикати войниците често "разпускат" по подобен начин, но досега това не е предизвиквало проблеми, защото информацията не е ставала обществено достояние.
По думите му момчетата работели здраво и имали нужда от развлечения. Синдикалистът уточнява, че видените в клипа оръжия не са били заредени и затова не са представлявали заплаха за никого.

Министерството посочва, че засега е в ход проверка, която няма предварителна крайна цел. Говорител на институцията обяснява, че записите ще бъдат разгледани спокойно и след това ще бъдат преценени възможните ответни мерки.

Белгийските войници не са единствените, които танцуват "Харлем шейк". Колегите им от норвеждата армия бяха едни от първите, които записаха клип на песента.

Манията по известния танц доведе до уволнението у нас - на учител по английски от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив. 33-годишният Христо Данев бе принуден да подаде оставка в края на февруари след организирано от него изпълнение на „Харлем шейк" в двора на училището.
Родители на ученици изпратиха жалба с подписка до министъра на образованието Николай Милошев и поискаха Данев отново да се върне на работа, защото успявал да мотивира децата им.
По-късно стана ясно, че ще бъде назначен като преподавател в Английската гимназия в града.