Пловдивчанинът Ашим Асан, който е  лидер на движение "Нов път" и бивш председател на джамийското настоятелство, прекара около 40 минути пред сградата със жена си Тенур, под зоркия поглед на полицаи, екип на пожарната и спешна помощ.

Според двамата, фундаменталистите са проникнали в Смолянско, Пловдивско и във всички гета на Южна България. Всичко това е известно на главния секретар на МВР Калин Георгиев, смята Асан. Той и жена му настояват вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов и Калин Георгиев да разследват дали има места с активно действащи фундаменталисти.
По думите на пловдивчанина, делото за ислямски фундаментализъм в Пазарджик няма да бъде спечелено, защото държавата не иска да го спечели.

Двамата разказаха история от 11 септември 2011 г., при която Джумая джамия в Пловдив била нападната от фундаменталисти. След кратка схватка синът им бил задържан, а по-късно и осъден за хулиганство. Асан също бе осъден. Двмата имат и друга присъда за хулиганство - пробация, заради побой над белгийски гражданин.
Според тях синът им искал да защити баща си, а не да удря влезлите в джамията. Асан твърди, че Фаик е малтретиран в затвора - малтретирането се изразява в четене на личната кореспонденция и непускане на затворника на работа, която намалява срока на присъдата.

След престоя си пред президентството, Асан и жена му отидоха в Столичната община и подоха заявление за протести. "И да ми дадат, и да не ми – аз ще се запозапаля", зарече се Асан.
Той и съпругата му обясниха, че държат запалителните вещества в колата си, но не пожелаха да разкрият къде е паркирана тя.

Асан неведнъж е бил център на скандали, преди всичко свързани с вакъфските имоти в Пловдив.
Миналата година той изненадващо заяви, че е работил 5 години със заподозрения като съучастник в организирането на атентата в Бургас.
Според него това е български гражданин, родом от района на град Гоце Делчев.
Асан не успя са си спомни името му.
„Погледнах първа страница и викам - А, помагач! Само че малко с брада беше, понеже винаги ходеше гладко избръснат, не ходеше тогава с брада... И го познах, викам - чакай да не греша, погледнах, погледнах до неделя и си викам - той си е", обясни Асан пред  bTV.

Преди дни пък съобщи за в. "Марица", че иска да смени името си на Петко Войвода. Вече изпратил писмо до Административния съд, както и второ писмо, с което се отказва от българско гражданство, до президента Росен Плевнелиев.
"С тези мои актове аз протестирам срещу корупцията в правосъдната система. Имам много информация за подкупи и политически игри в полицията, прокуратурата и съда, но ще я споделя само с ген. Румен Миланов. Имам доверие само на него и на Бойко Борисов", заяви той и направи паралел със съдбата на Петко Войвода, защото смята, че е репресиран като него.
"Тръгвам на свещена война. Осъдиха ме с изфабрикувани доказателства, но няма да ме спрат", закани се Асан.

Вчера 53-годишният березработен баща на 5 деца Венцислав Асенов Василев се самозапали от отчаяние в сградата на община Раднево. Той е с близо 75% изгарания, в тежък токсичен шок.
Варненецът Пламен Горанов се самозапали на 20 февруари пред сградата на общината, малко преди да започне масовият граждански протест срещу монополите. Състоянието на 36-годишния мъж е тежко, но стабилно.
На 18 февруари вечерта 26-годишен мъж с психично заболяване се заля с бензин и се самозапали на пешеходна пътека във Велико Търново.