Четирима ексминистри на прокурор за нарушения при лечението на бъбречно болни

stat 19:29  |  12 октомври 2012 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Стефан Константинов е един от заплашените от обвинения Стефан Константинов е един от заплашените от обвинения
Сн.: БГНЕС

Сметната палата дава на прокурор Министерството на здравеопазването заради нередности около осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност. Инспекторите са открили данни за престъпления при диализната дейност в болниците от 1 януари 2009 до 30 юни 2011 г. Четирима бивши министри са заплашени от обвинения.
Липсват адекватно финансиране, лекари и медицински сестри за качествено диализно лечение, констатира одитът, извършен от Сметната палата. Освен това, за този период броят на пациентите на диализа е нараснал от 2778 през 2009 г. на 3129 през 2011 г., което е увеличение с 13%.
Установено е още, че медицинският персонал, който извършва лечението, намалява поради "непривлекателността на този вид дейност", недоброто заплащане и старата апаратура, с която работи.

Според одиторите средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011-а., въпреки отчетената инфлация, което създава риск от недостиг на средства за финансиране на тази дейност. В здравното министерство липсва информация, с която да се обоснове средната стойност на диализната процедура. Отчетените разходи от лечебните заведения са в по-големи размери от предоставената им субсидия, са констатирали от Сметната палата.
Само в две от проверените шест лечебни заведения са осигурени всички помещения и условия, които отговарят на изискванията на медицинския стандарт за качествено лечение.

Четирима бивши министри на здравеопазването ще дават обяснения в прокуратурата заради нарушенията - това са Евгений Желев, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви пред „Фокус”, че не може да коментира констатациите в доклада, защото по него ще работи държавното обвинение, но заяви: "Ако се открият данни и доказателства, че има извършени престъпления, вероятно ще бъдат повдигнати обвинения на тези министри, за които се установи, че се вземали незаконосъобразни и нецелесъобразни решения в този период".

Миналата година Желев и друг бивш зам.-министър на здравеопазването - проф. Радослав Гайдарски, заявиха, че данни на Сметната палата, че близо 50 млн. от парите за онколекарства са били отклонявани, не са коректни. Тогава ревизорите обявиха скандалните данни от одит за 4-годишен период, според който огромната сума е била насочена за плащане на заплати, обезщетения и ремонти, при системен недостиг на лекарства на раково болни.

Междувременно проверката на Сметната палата е установила нарушения в Пета градска болница, където само за 8 месеца са получили над 250 000 лева дарения от пациенти, които са давали пари "от благодарност", още преди да бъдат оперирани.Последно в Политика


Учени са засекли необичайни сигнали от дълбокия космос

Учените са засекли необичайни сигнали от дълбокия космос, които може да идват от извънземни, опитващи да известят за себе си, пише в. "Индепендънт".