Липсват адекватно финансиране, лекари и медицински сестри за качествено диализно лечение, констатира одитът, извършен от Сметната палата. Освен това, за този период броят на пациентите на диализа е нараснал от 2778 през 2009 г. на 3129 през 2011 г., което е увеличение с 13%.
Установено е още, че медицинският персонал, който извършва лечението, намалява поради "непривлекателността на този вид дейност", недоброто заплащане и старата апаратура, с която работи.

Според одиторите средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011-а., въпреки отчетената инфлация, което създава риск от недостиг на средства за финансиране на тази дейност. В здравното министерство липсва информация, с която да се обоснове средната стойност на диализната процедура. Отчетените разходи от лечебните заведения са в по-големи размери от предоставената им субсидия, са констатирали от Сметната палата.
Само в две от проверените шест лечебни заведения са осигурени всички помещения и условия, които отговарят на изискванията на медицинския стандарт за качествено лечение.

Четирима бивши министри на здравеопазването ще дават обяснения в прокуратурата заради нарушенията - това са Евгений Желев, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви пред „Фокус”, че не може да коментира констатациите в доклада, защото по него ще работи държавното обвинение, но заяви: "Ако се открият данни и доказателства, че има извършени престъпления, вероятно ще бъдат повдигнати обвинения на тези министри, за които се установи, че се вземали незаконосъобразни и нецелесъобразни решения в този период".

Миналата година Желев и друг бивш зам.-министър на здравеопазването - проф. Радослав Гайдарски, заявиха, че данни на Сметната палата, че близо 50 млн. от парите за онколекарства са били отклонявани, не са коректни. Тогава ревизорите обявиха скандалните данни от одит за 4-годишен период, според който огромната сума е била насочена за плащане на заплати, обезщетения и ремонти, при системен недостиг на лекарства на раково болни.

Междувременно проверката на Сметната палата е установила нарушения в Пета градска болница, където само за 8 месеца са получили над 250 000 лева дарения от пациенти, които са давали пари "от благодарност", още преди да бъдат оперирани.