Преди дни Тереза Мей заяви в интервю за британския вестник "Сънди таймс" за възможно въвеждане на допълнителен контрол на границите, "интерпретирано в медиите като мярка за ограничаване на потока от граждани на Румъния и България", коментираха от МВнР.
Външният министър Николай Младенов вече увери, че това няма да се случи.

Изказването на Мей е било свързано със Стратегическия преглед на отношенията на страната с ЕС, който е предвиден да приключи през 2014 г., преди парламентарните избори в страната. Дотогава ограниченията за работа на българи и румънци ще са отпаднали, е отбелязала британският дипломат на среща със зам.-министъра на външните работи Иван Найденов.

"Подобно изказване на висш британски държавен представител подронва устоите на Европейския съюз, където свободата на придвижване е една от четирите основни свободи", е заявил зам.-министър Найденов. Той отбелязал също, че тази позиция не съответства на заявената от правителството на Великобритания воля за насърчаване на растежа в ЕС чрез укрепване на единния пазар.
"Споменаването на България и Румъния в такъв контекст би било неприемливо, тъй като това е знак за неравнопоставеност на една група страни-членки", подчертал Найденов, се казва още в съобщението.