Той уточни, че ако това се случи, означава да се променя акцизът, но правителството неможело да го направи без разрешение от Брюксел.

По повод досегашния скок на дизела и бензина, който прехвърли 2.70 лв./литър при най-масовия А 95, Московски заяви, че няма друг коментар, освен че това ще доведе до поскъпване на транспорта и увеличение на всички цени. Държавата обаче нямала преки механизми за влияние, които да включи.

Всекидневно с министъра на икономиката Делян Добрев получаваме справка за цените на горивата в цяла Европа и смея да твърдя, че ние сме на последно място, в някои дни на предпоследно или на трето-четвърто, уточни министърът. Това обаче не можело да успокои хората, те си правят равносметка на база на доходите.

Най-малко бензин със средна заплата може да се купи в България и Украйна - около 220 литра А95, показа проучване на РИА Новости. Следват Румъния, Литва и Унгария. Проучването е направено по данни за цените на бензин А95 в началото на второто полугодие на 2012 г. в 32 европейски страни.
Най-скъп е бензинът, както и досега, в богатата на петрол Норвегия (2,03 евро на литър), посочват анализаторите. Една от основните причини са високите данъци.

В първата тройка по високи цени на бензина попада и Италия (1,81 евро). На трето място е Холандия - европейската страна с най-голям нефтопреработвателен отрасъл. Тук също цената от 1,78 евро на литър се дължи на високите такси. На последно място в класацията е Русия, където литър А95 струва 0,72 евро.