Иран и ливанското му протеже "Хизбулла" вече повече от година провеждат "глобална терористична кампания" срещу израелци и други хора, която е засегнала "десетина страни на пет континента". Те са отговорни за самоубийствения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса им, заяви Нетаняху.

"Вчерашният атентат в България е извършен от "Хизбулла" - главният терористичен агент на Иран", заяви израелският премиер. На пресконференция в Ерусалим Нетаняху нарече Иран "държава- износител на тероризъм номер едно в света", а по отношение на предполагаемата иранска оръжейна ядрена програма каза, че "най-опасната държава в света не трябва да се сдобива с най-опасното оръжие".

"Мисля, че е време всички страни, които знаят истината, а не само Израел, да кажат: Иран стои зад вълната от терористични нападения", заяви израелският премиер.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху също обвини Иран за бомбения взрив. Техеран отрече да има вина.

Израел ще накара организаторите на атентата в България "да платят тежка цена", заяви Нетаняху днес. "Ще продължим да се борим срещу терористите и ще накараме поддръжниците на тероризма скъпо да си платят. Международната общност трябва да осъди Иран като главната държава поддръжник на тероризма", заяви премиерът на Израел.

Послушал призива на Нетаняху, Близкоизточният квартет осъди бруталния атентат в Бургас. "Квартетът, включващ Русия САЩ, ЕС и ООН, решително осъжда бруталния терористичен акт. Членовете на квартета поднасят своите най-дълбоки съболезнования и съчувствия на роднините и близките на загиналите израелски граждани и на другите убити или ранени в резултат на този ужасен терористичен акт, както и на народа на България", се казва в изявлението. Квартетът смята, че "терористичното нападение е акт на страхливост спрямо невинни хора, включително деца" и призовава международната общност да се сплоти за общи действия за предотвратяване на тероризма навсякъде по света.

Турското външно министерство в специална декларация остро осъди атентата срещу израелските туристи в Бургас от сряда, съобщи БНР. "Терорът е престъпление срещу човечеството и той с нищо не може да бъде оправдан", се казва в декларацията.

По-късно стана ясно, че всички израелци от взривения автобус вече са се прибрали в родината си. Най-тежко ранените трима също са отпътували за Израел с техен военен самолет. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от „Фокус”. Тримата бяха транспортирани от Бургас във ВМА и в „Пирогов”. Транспортирането им до Израел се е извършило по настояване на Израелската държава.

„Всички са живи, всички със стабилни показатели, които им позволяват да бъдат транспортирани. Междувременно се подготвя и транспортиране на тленните останки на загиналите с помощта на РЗИ-Бургас и с разрешение на прокуратурата”, каза здравният министър. С тримата ранени са отпътували само медицински специалисти от Израел.

Министърът заяви, че официалните оценки на израелските власти съвпадат с нейната оценка по отношение професионализма на българските медици.

В 18.00 ч. полетите, обработката на документи на излизащи и кацащи пътници на летището в Бургас е възстановено, съобщиха от пресцентъра на МВР. Все още са засилени мерките за сигурност на летища, гари, автогари, пощенски клонове в страната.

Не отговаря на истината тиражираната информация от български и чужди медии, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас, е Мехди Мохамед Гезли, уточниха късно вечерта от пресцентъра на МВР.

Работата по изясняване на самоличността на извършителя на терористичния акт продължава.

В четвъртък вечерта израелското правителство обяви имената на загиналите при атентата. Жертвите са: Амир Менаше (на 27 години), Ицик Коленги (27), Маор Харуш (26), Елиор Приес (26) и Кочава Шрики (42).