Земният трус е станал в 11.58 часа днес. Епицентърът е на 91 км южно от София и 12 км западно от Разлог. Дълбочината е 10 км. Няма данни за пострадали хора и нанесени щети.

Земетресението днес е в планината в района на село Долно Осеново, област Благоевград, съобщи за Агенция "Фокус" Емил Ботев, ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН. Земетресението е в района на Крупнишкия разлом, който е перпендикулярен на Креснеското дефиле.

Усетено е само на места по високи етажи. Земетресението макар и с не слаб магнитуд е усетено в района с максимална 3 - 4 степен на въздействие. Тази степен се усеща само от хората – няма въздействие върху сградите и инфраструктурата. Това е много слабо земетресение. В сравнение с Пернишкото това земетресение е 1000 пъти по-слабо по енергия, посочи Ботев.

Земетресението се е усетило най-силно в градовете Симитли и Разлог и Благоевград.

Няма нищо общо между двете земетресения.
Такива земетресения в този район се случват ежемесечно, това е част от района на най-активната сеизмична зона на територията на нашата страна - Крупнишкото сеизмично огнище. То е разположено по южния борд на Симитлишкия грабен – това е продължение от Симитли в посока Разлог. Малко по-близо отива към Разлог, но не е правилно да се казва Разложко земетресение", обясни Ботев. По-точно е по южния борд на Симитлийския грабен, който отива към селата Грабево и Долно Осево, които са в Рила.

„Няма основания за безпокойство, защото това е нормално – този Крупнишки разлом е най-активният за цялата територия на нашата страна. Той е известен и с катастрофални земетресения, там ние мерим редовно, редовно се провеждат експедиции и всяка година правим сесии за измерване на предвижването на повърхността – няма вероятност там да се натрупва голямо напрежение. Те се реализират и по-често – преди два дни там имаше и друго земетресение с магнитуд от 2.5.”, обясни Емил Ботев.