"Изповядваме изконното и неотменимо убеждение на Православната църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото", се казва в официалното изявление на Българската православна църква.
Това е третата официална позиция на синода, след като оттам заклеймиха и се противопоставиха яростно и на гей парадите през 2008, 2009 и 2010 г.

Митрополитите призовават родителите, учителите и възпитателите "да не допускат своите чеда и възпитаници да участват и да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти".

„Такава е тази зла и неукротима похот: само да победи разсъдъка, не оставя в него никакво чувство на благопристойност, а всичко покрива с нощна тъмнина” (св. Йоан Златоуст), завършва изявлението.

Дни преди официалното становище на Светия синод, сливенският отец Евгений от храм "Свети Димитър" призова обществото да се противопостави по всякакъв начин на гей парада. Той скандализира с думите: "Затова призовавам всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", съобщи в. "Стандарт".
Свещеникът отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата. По думите му на кметовете и министрите, които допускат подобни прояви, трябва да им се надене воденичен камък и да се хвърлят на най-дълбокото място в морето.

Дни по-късно отец Евгений отново обясни позицията си пред БНР с думите, че той не е против отделните хомосексуалисти, а като явлението като цяло.
"Ако някой открито богохулства, нека някой друг му удари шамар, за да спре богохулството. Приемам като богохулство действията на този парад. Не може психично болни хора да правят парад на своето заболяване. Самите хомосексуалисти не са виновни, има хора, които ги използват с цел развращаване на обществото. Съдействат на нещо, което противоречи на нашата вяра. Не съм привърженик на насилието, но не могат да парадират със своето заболяване".