Детето почина на 26 май т.г., след като бе прието във видинската болница с  оплаквания от задух. След смъртта на Мария бе назначена спешна проверка от комисия на медицинския одит и представители на министерството.

Резултатите сочат редица груби нарушения при диагностицирането и лечението на момиченцето. Според аутопсията непосредствената причина за смъртта на Мария е сърдечна тампонада от перикарден излив. Детето е страдало от тежка двустранна нефросклероза на бъбреците, което е довело до артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Експертите обаче са установили, че дежурният педиатър не е разчел правилно направената рентгенова снимка на детето и в резултат на това е поставил грешна диагноза. Бъбречната недостатъчност и проявите на сърдечна недостатъчност (претампонада и плеврален излив, белодробен оток) са разпознати и диагностицирани около 22 часа след първия преглед от лекар в спешното отделение и шест часа, след като Мария е била приета на лечение в "Света Петка", а състоянието й прогресивно се е влошавало.

По-късно лекарска комисия взима решение момичето да бъде транспортирано в Националната кардиологична болница в София без да е направена консултация по телефона с републикански консултанти и без да е потърсена възможност за осигуряване на специалист, който на място да извърши перикардна пункция.

Според одита отделението по вътрешни болести е с ІІ-о ниво на компетентност и в него би трябвало да се извършва такава пункция. Манипулацията обаче не е направена, защото се оказва, че няма лекар с нужната квалификация за извършване на перикардна пункция при сърдечна тампонада.

Комисията е установила още, че момиченцето е трябвало да бъде транспортирано в София едва, след като състоянието му е стабилизирано. Но Мария е качена в линейката на път за столицата без да е изискано мнение от републикански консултант или друг специалист от УМБАЛ или „Пирогов” както по отношение състоянието й, така и за възможността да бъде транспортирана.

Проверяващият екип изиска становище от проф. д-р Владимир Пилософ, национален консултант по детска ревмокардиология и председател на Българската асоциация по педиатрия. Неговите заключения са, че случаят е рядко срещан в медицинската практика и нито родителите, нито личният лекар са имали представа, че детето страда от тежко заболяване.

Точната диагноза е поставена 22 часа след първия контакт с лечебното заведение. Състоянието на детето прогресивно се влошава, но лекарите в МБАЛ Видин нямат опит при подобни случаи, поради което е взето решение за транспортиране на Мария Георгива. Не е съобразена обаче възможността да се осигури специалист на място, който да извърши перикардна пункция.

Заради редицата нарушения от „Медицински одит” ще изготвят и връчат актове за установени административни нарушения на:
  • Дежурния педиатър, който не е разчел своевременно и коректно рентгенографията и с това е забавил поставянето на диагноза, не е назначил допълнителни изследвания. Той е извикал началника на отделението за консултация след повече от 4 часа от постъпването на детето и по този начин е забавил оказването на квалифицирана медицинска помощ. За това нарушение на него ще му бъде издадено наказателно постановление, като предвидената по закона санкция е глоба до 5000 лв.
  • Началника на Детско отделение, който не е създал необходимата организация за лечение и превеждане на пациент в спешно състояние. За това нарушение на него ще му бъде издадено наказателно постановление - глоба до 5000 лв.
  • МБАЛ „Света Петка” за установено административно нарушение на Закона за лечебните заведения, който изисква осигуряване право на всеки гражданин на достъпна, своевременна, достатъчна и качествена медицинската помощ. Предвидените санкции са глоба до 20 000 лв.
Комисията е отправила в доклада си и препоръки да се намали нивото на компетентност на детското отделение в болницата и да се назначи междинен одит на детското отделение, отделенията по вътрешни болести и по анестезия и интензивно лечение с цел ревизиране на дадената им неотдавна акредитационна оценка.

Освен това експертите препоръчват да се обсъдят промени в наредбата за  профилактичните прегледи, като се включи задължително изследване на кръв и урина 1 път годишно на децата от 3 до 18 години.

По-късно председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов съобщи, че до месец Етичната комисия също ще излезе със становище по случая, предаде БТА.