Служителите на ГДБОП започнали работа през февруари, когато получили информация за профил в социалната мрежа, по който се набират средства за болно момче, съобщи МВР. Под апела „Да помогнем на Дани да пребори левкeмията!” били посочени банкова сметка и кратък sms с текст FOR DANI към номер 18423.

За набирането на средства за лечението на 18-годишния Йордан Стоев вече е била създадена Facebook страница, както и регистриран кратък sms номер към единния дарителски телефон 17777.

Антимафиотите веднага се свързали с представители на Facebook, както и с фирмата, администрираща краткия номер. Той е регистриран от 23-годишния И.Ш. от Пловдив, титуляр и на банковата сметка. Антимафиотите попаднали и на още един профил, създаден от пловдивчанина със същата цел – получаване на дарителски средства.

Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, служителите на ОДМВР-Пловдив вчера са претърсили дома му, откъдето е иззета компютърна конфигурация.
Материалите са докладвани на прокуратурата, образувано е наказателно производство за измама по чл. 209 от НК.  Разследването продължава.

За лечението на Дани правителството дари 216 000 евро от върнатите бонуси на членовете на кабинета и висшата администрация, но се оказа, че парите за трансплантацията му са вече събрани. За него от сметката остана да се платят само разходи по хотела, но не беше обявено колко са те.
По-късно кабинетът отпусна от сметка "Бонуси" други 15 000 лв. - за болно от рак дете.
Вчера обаче, въпреки обещанията, че събраните суми ще бъдат използвани за болни деца, правителството гласува, че 600-те хиляди лева от върнатите бонуси ще отидат за покриване на разходите по тържествата за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни.
Средствата ще се използват за ремонт и възстановяване на паметници на загиналите във войните, за организиране на изложби, възстановяване на исторически документи, научни конференции и др. Министерството на отбраната ще организира изработването на юбилеен награден знак „100 години от Балканските войни”, провеждане на тържествени митинги и зари-проверки, отпечатване на юбилейни издания, международна конференция, изготвяне на списъци на загиналите български военнослужещи през Балканските войни, ремонти на паметници.