Това каза Иво Маринов, зам.-министър във ведомството, пред Агенция "Фокус".
При посещение в Пловдив в неделя премиерът Бойко Борисов обяви, че секторът "Туризъм" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма със заместник-министър Иво Маринов се мести в града.  Министър-председателят каза още, че от есента се очаква в Пловдив да бъде прехвърлена част от дейността и на Министерството на земеделието и храните.

Зам.-министър Иво Маринов коментира, че това съвпада с политиката за развитите и представяне на България като туристическа дестинация с акцент "Kултурен туризъм". 

В момента се извършва анализ на човешкия ресурс за предстоящото преместване, уточни Маринов. "Ще има и назначени служители от Пловдив и региона. В началото може да имаме трудности, но по принцип не очаквам затруднения. В съвременния свят е важна мобилността на работната сила, а и с наличните информационни технологии няма да се стигне до сериозни сътресения.

Само направление "Туризъм" се изнася в Пловдив, останалите звена ще продължат да функционират в столицата. Помежду им има добра координация", обясни Маринов.

За предстоящия летен сезон, зам.-министър Иво Маринов коментира, че се очаква ръст на туристите, както чуждестранни, така и на българи, което ще доведе до увеличаване на приходите. Той посочи, че според данните от предварителните записвания, ръстът ще бъде между 5 и 8 процента.

Маринов добави, че тази година се очаква увеличение на румънските туристи, както и значително увеличение на летовниците от Русия, тъй като през последните месеци са били предприети редица мерки за улесняване на пътуването им. Една от тях е признаването на шенгенските визи на руските граждани за национални български визи, уточни Иво Маринов.