Преди два дни, след като премиерът Бойко Борисов освободи своя съветник - бившия шеф на НРС Кирчо Киров, лидерът на РЗС Яне Янев съобщи, че е установено как със служебни пари на разузнаването са купувани ловни приспособления и скъпоструващи пушки.

Пред в. "Стандарт" той коментира, че може да излезе, че с тези средства са били плащани ловните излети на бившия президент, а пред "24 часа" дори заяви, че  НРС е финансирала "ловни оргии на Първанов с олигарси". "Няма как да са купувани нямащи нищо общо с дейността на службата пушки и други ловни приспособления без личното желание на експрезидента", каза Янев.

Премиерът Бойко Борисов заяви в коментар за в. "Преса", че е докладвал на прокуратурата за нарушенията в НРС, а президентът Росен Плевнелиев уточни, че става дума за "финансови несъответствия". Никой от тях обаче не потвърди за връзка с Първанов.

Днес бившият президент заяви, че е разговарял с новия екип на разузнавателната служба и с представители на президентството, след което е станало ясно, че в доклада, изпратен за нарушения в прокуратурата, не фигурира негово име, нито на хората от институцията, предаде БНР.
Първанов добави, че настоява опровержение на тази "партенка". "Това е груба лъжа, която е част от черния PR, продължаващ години наред. Ако в службата има финансови нарушения, нека да бъдат разследвани", категоричен бе той и коментира, че президентът не се занимава с финансите на която и да е служба.

"Очевидно някой много го е страх от мен. Процесът на яневизация продължава. Ако доскоро казвах, че ГЕРБ се яневизира, сега имам усещането, че се яневизира държавата. Това е пълен разпад на държавност. Излиза един човек като този, който е в състояние по най-пошлия, по най-лъжливия начин да хвърля подобни димки – защото това е неговият стил. Това е част от една кампания, която върви срещу мен, която е кампания от различни страни”, добави бившият президент, цитиран от "Фокус".

Същевременно от прокуратурата съобщиха, че директорът на НРС е сигнализирал главния прокурор за нарушения на финансовата дисциплина в службата. Вчера, 20 април 2012 г., в късния следобед в деловодството на главния прокурор постъпи сигнална записка, съдържаща твърдения за нарушения на финансовата дисциплина в службата на значителна стойност. Сигналната записка е изпратена на компетентната прокуратура. В материала не се съдържа информация за лица и институции извън НРС", се казва в официалното съобщение.

Междувременно полк. Николай Марков - бивш офицер от НСО, уволнен от президента Георги Първанов, заяви по ТВ7, че той си е позволявал злоупотреба с власт, предаде БГНЕС.
"По време на своя президентски мандат той възлагаше да се събира и да му бъде предоставяна цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности. Информацията включваше детайлни сведения както за личния живот на охраняваните, така и за служебните им задължения", каза Марков.
Той каза, още че има служители в НСО, които работят за хора от престъпния свят. "Когато наближи скандал, те напускат, но продължават да работят за тези хора", допълни Марков, който бе уволнен от Първанов през 2007 г. след скандален доклад за службата. Официалният мотив беше дисциплинарни нарушения и срещу полковника бяха образувани няколко дела.